Майдан по–харківськи

11.11.2010

Після позавчорашнього мітингу, який зібрав у центрі Харкова більше трьох тисяч городян, майдан Свободи вчора здавався незвично порожнім. На ніч на вулиці ніхто не залишився, зранку рух транспорту по вулиці Сумській ніхто не перекривав, за порядком стежили зо два десятки міліціонерів. Але цей спокій нагадує штиль перед можливим штормом. В одному з куточків площі півсотні громадських активістів неквапливо ставлять наметове містечко. В обід тут уже було п’ять протестних наметів, а до вечора стало щонайменше десять. За словами голови громадської організації «Зелений фронт» Юлії Юдіної, надалі тут цілодобово чергуватиме чоловік 50. Наразі вирішуються організаційні питання на кшталт вивезення сміття та підвезення продуктів. Як довго триватиме акція — не відомо. За своє право на чесні вибори активісти готові боротися до повної перемоги.

Вдатися до протесту харків’ян змусили численні порушення під час підрахунку голосів після виборів 31 жовтня та рішення двох судів — Харківського окружного адміністративного та апеляційного адміністративного, які не ухвалили рішення про перерахунок бюлетенів на 56 дільницях. Саме там, вважають представники ВО «Батьківщина», в них було вкрадено найбільше голосів. Небажання слуг Феміди ретельно розглянути подані опозиціонерами доказові матеріали і викликали хвилю протесту, що вилилася позавчора у масовий мітинг. Його учасники почали збір підписів під зверненням до Президента Віктора Януковича, в якому вимагають перерахунку голосів або проведення нових виборів.

Нагадаємо, різні соціологічні опитування назвали переможцем мерських перегонів Арсена Авакова, який випередив висуванця Партії регіонів Геннадія Кернеса на три з гаком відсотки. Але ТВК визнала переможцем представника влади.

Цікаво, що харківський мітинг, а тепер і наметове містечко взялися організовувати не опозиційні до нинішньої влади партії, а громадські організації міста — «Зелений фронт», «Прорвемося», «Громадський форум Харківщини» тощо. Тобто ті об’єднання активних харків’ян, що влітку грудьми захищали Лісопарк, де офіційний переможець нинішніх виборів Кернес наполегливо прокладав дорогу «по живому». Організатори і теперішніх маніфестацій заявляють про свою рівновіддаленість від обох кандидатів у мери і кажуть, що для них головне — відстояти своє конституційне право на виборчий голос. «Ми не за Авакова, ми не за Кернеса — ми за чесні вибори» — гласить один із плакатів, встановлених на щойно розбитому наметі. Вівторковий мітинг теж пройшов без партійної атрибутики. У руках учасників акції були лише державні прапори України та лозунги з тематичними вимогами.

Сплеск громадської активності харків’ян не минув без уваги світової спільноти. Події на майдані Свободи показали у випусках новин навіть Сі–Ен–Ен та Бі–Бі–Сі.