Канада нам допоможе

11.11.2010
Канада нам допоможе

Дейв Льюїс (ліворуч) тепер очолює збірну України. (Фото з сайту ФХУ.)

Резервним складом, зате з новим іноземним наставником збірна України сьогодні стартує на турнірі «Єврохокей–челендж» у польському Сяноку. Осінній етап цього змагання, на якому звично виступають середняки європейського хокею, «синьо–жовті» проведуть під керівництвом канадця Дейва Льюїса.

Із представником батьківщини хокею ФХУ на початку листопада підписала контракт на один сезон. Голова федерації Анатолій Брезвін на представленні фахівця безапеляційно оголосив, що головним завданням Льюїса є виведення української збірної на наступні Олімпійські ігри.

«Ми розглянули чимало кандидатур, дехто з них навіть приїжджали до України. Однак вирішили довірити команду саме Дейвові», — каже Брезвін. Обраний фахівець свого часу попрацював у НХЛ з іменитими клубами «Детройт ред уїнгз» та «Бостон брюїнз».

Допомагатимуть канадцеві колишній головний тренер «синьо–жовтих» білорус Михайло Захаров та наші знані ветерани — Дмитро Христич і наставник воротарів Юрій Шундров. Саме вони і визначали тих гравців, котрі сьогодні почнуть змагатися на польському льоду.

Список незвичний, адже в ньому немає більшості знаних лідерів збірної. Натомість є чимало хокеїстів, котрі виступають у слабенькому чемпіонаті України, зокрема за «Донбас», «Харків», «Поділ». «Багато йшлося про те, що варто більше довіряти молодим. Ось зараз і переглянемо їхні сили», — прокоментували «УМ» у ФХУ таке рішення тренерського штабу «синьо–жовтих». Потенційних поразок у штабі не бояться, адже поїздку до Польщі розглядають із тренувальної точки зору. А ось уже на наступні турніри команда збиратиметься найсильнішим складом, аби якнайкраще підготуватися до весняного чемпіонату світу в дивізіоні І, який, нагадаємо, прийме Київ, і поборотися за повернення в еліту.

Підготовка до польського турніру тривала два дні: у понеділок зібралися на ковзанці ТРЦ «Термінал» у Броварах, а вже позавчорашнього дня вирушили потягом до Перемишля, що став перевалочним пунктом на шляху до Сянока. Сьогодні підопічні Льюїса проведуть поєдинок проти Росії–2, а в іншому матчі зустрінуться господарі турніру та голландці.

 

ЗНАЙ НАШИХ

Список гравців, викликаних на тренувальні збори перед турніром у Польщі

Воротарі: Андрій Безхлібний («Донбас»), Михайло Балабан («Сокіл»), Володимир Ткаченко («Харків»), Олександр Федоров («Поділ»).

Захисники: Юрій Гунько, Руслан Свиридов, Микита Васильєв, Андрій Татаренко, Костянтин Рябенко (всі — «Сокіл»), Юрій Лясковський («Брест», Білорусь), Артем Остроушко («Юність», Білорусь).

Нападники: Сергій Черненко, Олександр Яковенко, Микита Буценко, Євген Секірко (всі — «Сокіл»), Олександр Янченко, Павло Большаков (обидва — «Харків»), Павло Борисенко, Дмитро Ісаєнко (обидва — «Донбас»), Олег Задоєнко, Георгій Кіча (обидва — «Сибірські снайпери», МХЛ, Росія), Максим Квітченко («Хімік», МХЛ, Росія), Олег Шафаренко («Юність», Білорусь), Артем Бондарєв («Німан», Білорусь), Віталій Кириченко («Брашов», Румунія).