НОВИНИ ПЛЮС

10.11.2010

Україна—Євросоюз

Україна і Європейський Союз узгодили текст спільного звіту про переговори з укладання договору про асоціацію між Україною і ЄС, який буде схвалений у ході саміту в Брюсселі 22 листопада. Позавчора в Києві під час пленарного засідання в рамках 17–го раунду переговорів про укладання договору про асоціацію сторони узгодили низку положень розділів угоди стосовно преамбули, юстиції, свободи і безпеки, а також інституційних, загальних і завершальних положень. Наступне пленарне засідання відбудеться наприкінці січня — на початку лютого 2011 року в Брюсселі, інформують у МЗС.

Українська влада висловлює сподівання, що саміт Україна–ЄС 22 листопада може підтримати надання Плану дій зі скасування віз для України

Коли парламентські вибори?

Учора Конституційний Суд почав розгляд справи щодо конституційності законопроекту, який передбачає збільшення повноважень Верховної Ради нинішнього скликання до п’яти років та проведення наступних парламентських виборів в останню неділю жовтня 2012 року.

СБУ копає під депутата

Служба безпеки України має намір звернутися в Генпрокуратуру з поданням щодо зняття недоторканності з одного з членів парламенту. Про це, перебуваючи у Брюсселі, заявив голова СБУ Валерій Хорошковський. «На жаль, багато корупційних зв’язків пов’язані з парламентом. Я можу розкрити таємницю: ми готуємо подання в Генеральну прокуратуру щодо зняття депутатської недоторканності з одного з депутатів», — цитує Хорошковського «Інтерфакс–Україна».

Перебуваючи у Бельгії, Хорошковський також виправдовувався за свої бізнес–інтереси. Нагадаємо, пана Валерія критикують за те, що він, очолюючи СБУ, ще й є членом Вищої ради юстиції і володіє каналом «Інтер». «Цей орган (ВРЮ) жодним чином не впливає на судочинство. Звичайно, на призначення суддів впливає, але на конкретні справи — ні», — сказав Хорошковський. Що ж до «Інтера», то його медіа–активи перебувають в управлінні юристів, і «це єдиний спосіб вирішити такий конфлікт інтересів у різних країнах».

Справа Гонгадзе

Генпрокуратура відновила обвинувачення екс–генералу Олексію Пукачу, що зізнався в убивстві журналіста Гонгадзе, в частині зловживання службовим становищем. Таким чином ГПУ скасувала свою попередню постанову про закриття провадження за обвинуваченням Пукача в цій частині, яку в судовому порядку оскаржувала адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко. Про це оголосили вчора під час судового засідання у Печерському районному суді Києва, який мав розглянути вказану скаргу адвоката. Як пояснила в інтерв’ю журналістам Теличенко, під зловживанням службовим становищем Пукачем слід вважати те, що він давав підлеглим незаконні вказівки на збирання інформації про журналістів і політиків, незаконно і передчасно знищив документи суворої звітності, давав незаконні вказівки вести зовнішнє спостереження.