Ера «ЄДАПС» завершується?

10.11.2010

Ще наприкінці жовтня уряд Азарова почав готуватися до відновлення державного контролю над виробництвом захисних знаків і документів суворої звітності. Про це свідчить доручення віце–прем’єр–міністра Бориса Колесникова керівникам усіх центральних органів виконавчої влади, голові СБУ, а також антикорупційному уповноваженому Кабміну, оприлюднене виданням «Дзеркало тижня».

 

Воювали президенти і прем’єри

«Підготувати проект акта уряду щодо скасування застосування голографічного захисту документів і товарів. Переглянути власні нормативно–правові акти, пов’язані із застосуванням голографічного захисту документів і товарів, щодо необхідності внесення відповідних змін», — йдеться в дорученні. Відтак держава відновлює контроль над галуззю виробництва захисних знаків і документів суворої звітності, що є ключовою для державної безпеки і яка «у період президентства Ющенка була, по суті, «приватизована» приватним консорціумом «ЄДАПС».

І тут полягає помилка (а можливо, й умисне викривлення фактів): адже «розквіт» консорціуму стався не завдяки сприянню Банкової, а Богомольця, 10. З усіма попередніми керманичами МВС «ЄДАПСу» вдавалося знайти спільну мову. Натомість Президент Ющенко, навпаки, два роки тому вдався до обмеження впливу консорціуму в галузі й відновлення над нею державного контролю. Результатом стало секретне засідання РНБО та відповідний указ Президента, який ввів у дію рішення Ради нацбезпеки. Утім ділкам iз консорціуму вдалося тоді зберегти позиції завдяки негласній підтримці Тимошенко.

І ось нова війна — тепер уже з урядом Азарова. Ще місяць тому голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський жорстко розкритикував діяльність «ЄДАПС». За його даними, вартість документів суворої звітності, захисних знаків та іншої подібної продукції становить близько 8 мільярдів гривень на рік, але більша частина цих коштів потрапляє на закордонні рахунки деяких ділків. На його думку, одним із ключових чинників високої вартості бланків для різних документів є необхідність використання голографічних знаків, які в даний момент є обов’язковими на величезній кількості державних документів. Що й казати, якщо голограми ставлять навіть на санітарному паспорті худоби, тоді як у паспорті громадянина України вони відсутні. Відтак пан Бродський запропонував Президенту Януковичу скасувати зайві голографічні захисні елементи.

Монополісти принишкли

Уже невдовзі пан Бродський звернувся до МВС та СБУ з проханням виділити йому охорону у зв’язку з погрозами через його війну з «ЄДАПС». «Дійшло до абсурду: власник «ЄДАПСу» Сидоренко є власником патенту навіть на закордонний паспорт України, на обкладинку з гербом і всі сторінки, і отримує за це роялті! Такого немає у жодній країні світу», — обурився тоді Михайло Бродський в коментарі iнтернет–виданню «Українська правда».

Нова влада врахувала у боротьбі з «ЄДАПС» не лише помилки попередників, а й власні: цю збиткову для держави піраміду уряд Януковича безуспішно намагався знищити ще 2007 року. Проте спроби нинішнього Прем’єра Азарова та нинішнього глави адміністрації Президента Льовочкіна передати ще тоді виробництво голограм державному підприємству завершилися пшиком. Нині у влади значно більше можливостей побороти консорціум та відновити державний контроль у цій галузі. Вищезгадане доручення віце–прем’єра Колесникова засвідчує, що питання пройшло всі погодження на вищому рівні й стало конкретним керівництвом до дії.

До речі, вельми тихо у цій ситуації поводиться нардеп Василь Грицак (якого пов’язують із консорціумом «ЄДАПС»), який раніше на будь–який наступ влади реагував вельми конфліктно та скандально. Нині ділки, що стоять за «ЄДАПС» принишкли. Ера монополіста невдовзі завершиться?

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>