НЮЗРУМ

10.11.2010

Леді, леді, га–га–га

Упродовж місяця через інтернет меломани з усієї Європи віддавали свої голоси за номінантів MTV EMA 2010. Минулої неділі у Мадриді на 17–й урочистій церемонії оголосили переможців. Американська співачка італійського походження Стефані Джерманотта, яку всі знають під іменем Леді Гага, взяла аж три нагороди: «Найкращий поп–виконавець», «Найкраща виконавиця» та «Найкраща пісня». На MTV EMA 2010 зірка епатажу висувалася з композицією Bad Romance. Проте зірка не змогла власноруч отримати свою статуетку слави — у цей момент вона виступала на стадіоні в Будапешті з останнім концертом свого туру Monster Ball.

Он–лайн ведучий церемонії, який став кумиром мільйонів підлітків, 16–річний канадець Джастін Бібер переміг у двох номінаціях: «Найкращий виконавець» та «Найкращий виконавець проекту Push». Його відеокліп на пісню Baby передивилися 246 мільйонів разів. По срібній нагороді EMA отримали Linkin Park («Найкращий альтернативний виконавець»), 30 Seconds to Mars («Найкращий рок–виконавець») та Tokio Hotel («Найкращий виконавець проекту World Stage»). Найкращим хіп–хопером вибрали Емінема. Американська співачка Кеша перемогла в номінації «Прорив року». Найкращим європейським артистом став італієць Марко Менгоні. До речі, Україну в цій номінації представляв Макс Барських, який не завоював жодної із нагород, як і Діма Білан, представник Росії на MTV EMA.

Для гарячого іспанця Енріке Іглесіаса, який боровся за звання «Найкращого європейського артиста» поруч із Дімою та Максом, придумали спеціальну нагороду MTV – «Найкращий іспаномовний співак». Чого не зробиш, щоб зірка залишалася зіркою, навіть якщо за неї не проголосували.

Перформенс чи шантаж?

Радикальний російський художник Олег Мавроматті не перший рік вдається до неординарних акцій. У 2000 році він розіп’яв себе на хресті. А 7 листопада Олег розпочав акцію «Свій–чужий». Суть полягає в тому, що він сидить на електричному стільці, підключеному до інтернету. Упродовж семи днів публіка голосуватиме, жити йому чи вмерти. Якщо більшість людей віддасть свій голос за смертну кару, комп’ютер запустить розряд і художник помре.

Як зізнався Мавроматті, до його тіла підключені п’ять електричних датчиків, кожен наступний сильніший за попередній. Внаслідок чого його серце зупиниться. Так Олег Мавроматті протестує проти переслідування художників iз боку церкви і держави. Із нерозумінням його ідей Олег зустрівся після перформенсу «Не вір очам», де художник повис на хресті з написом на спині «Я не син Божий». Після цього проти Олега Мавроматті порушили кримінальну справу за статтею 282 («Розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі»). Сьогодні художник мешкає у Болгарії, як політичний біженець. Його період перебування вичерпується. Олега можуть депортувати в Росію. Подейкують що завдяки цьому протесту художник намагається вибити паспорт і візу, щоб не повертатися на батьківщину.