Нудніших іще не було?

02.11.2010

Останніми роками ми звикли до виборів як до чогось на кшталт театру воєнних дій. Тож, коли йде звичайний тягучий виборчий процес, перегони здаються нудними... Більш–менш «гострі» порушення миттєво облітали інтернет, але часто виявлялися «надутими». Так, порвав чоловік десять бюлетенів. Але — каже керівник служби зв’язків із громадськістю обласної міліції Ельвіра Біганова — без жодного терористично–політичного підтексту.

Діло було так: дідусь і бабуся прийшли на дільницю, отримали кожен по п’ять бюлетенів. Дружина попросила допомоги, бо погано бачить. Але чоловікові заборонили йти в кабінку — той і порвав бюлетені, сказавши: «Якщо ми проголосувати не можемо, то й за нас ніхто не проголосує».

Дрібних порушень було чимало, але, згоджувалися представники штабів і «Сильної України», і «Фронту змін», і «За Україну!», і Партії регіонів, вони не ладні вчинити системний вплив на хід та результати виборів.

Збільшивши кількість виборчих дільниць, не всі перейнялися тим, як виборці орієнтуватимуться в новоутвореннях. Відтак доводилося шукати, бігаючи з поверху на поверх, — якщо дільниця в одному приміщенні. Вистоювати чергу за бюлетенями, а потім з’ясовувати, що ваш будинок поділено навпіл і ваша квартира — «он на тому столі, займайте чергу».

А ті численні опечатки, що рясніли у виборчих документах?! Вперше про них повідомили «УМ» iз Краснопільського району ще за три дні до виборів: у бюлетені переплутано дані кандидата. Врешті виявилося, що це — типовий недолік.

Або ще один випадок. «Я прийшов на голосування, — розповів «УМ» голова Роменської райради Олексій Біловол, — взяв бюлетень і збагнути не можу: прізвища кандидатів до районної ради, а написано — вибори до такої–то сільської ради. Довелося оскаржувати дії ТВК, яка надрукувала такі бюлетені. Вважаємо, є привід скасовувати мажоритарні вибори до районної ради. Адже порушено закон».

Що ж до підсумків в обласному центрі, то найбільше голосів — у попереднього голови Геннадія Мінаєва. Розклад сил у міськраді: мерська партія «Рідне місто», далі — «Батьківщина», «Регіони». Прохідний бар’єр до міськради долають і комуністи.