Повернення в минуле

02.11.2010

Місцеві вибори в Одесі нагадали президентські вибори 2004 року. Ба, більше, якщо зiставити нинішню ситуацію з тією, що була шість років тому, то на виборах не було, зокрема, такої плутанини з бюлетенями. Про це вчора заявив голова облорганізації Комітету виборців України Анатолій Бойко.

«Розбіжність у кількості бланків суворої звітності, переданих на виборчі дільниці, з кількістю зареєстрованих дільничними комісіями виборців — просто волаюча, — поскаржився пан Бойко. — Є навіть дільниця, де встановлено нестачу однієї тисячі бюлетенів для голосування за кандидатів у депутати за мажоритарною системою до Одеської міськради».

Пан Бойко покладає відповідальність за проблеми з бюлетенями на міський тервиборчком. «Місцеві вибори–2010 в Одесі не тільки не наблизили одеситів до міжнародних стандартів виборчого процесу, а навпаки — віддалили», — сказав пан Бойко.

Що ж до порушень, то було зафіксовано спробу «каруселі». На міському стадіоні СКА зібралося близько тисячі осіб без певного місця проживання, яких певні сили готувалися доставити для голосування на найближчій ДВК. Перед тим цих людей тимчасово прописали у будинку обласного Центру соціального захисту громадян й видали відповідні посвідчення. «Каруселі» унеможливили спостерігачі й правоохоронці.

Вражає безвідповідальністю голосування жителів приміського селища Лиманське за кандидатів у депутати, висунутих осередками парторганізацій сусіднього населеного пункту. От місцевим виборцям і видавали з 09.30 до 13.40 бюлетені для голосування за кандидатів–мажоритарників іншого округу… Лише в пообідню пору вакханалію безголів’я було зупинено.

Навряд чи можуть кого порадувати й підсумки проведених в Одесі екзит–полів. Їхні дані разюче не збігаються. Приміром, згідно з результатами опитування Центру політичних технологій (Росія), за кандидата в мери Едуарда Гурвіца проголосували 47 відсотків виборців, а за Олексія Костусєва — 36. Натомість за даними екзит–полу Інституту проблем управління ім. Горшеніна, Костусєв набрав 47,6%, а Гурвіц — 33%...

Тим часом навпроти будівлі міськвиборчкому прихильники пана Гурвіца розбили наметове містечко на знак протесту проти спроб фальсифікації місцевих виборів.