У затінку фальшивок

02.11.2010

Як не старалися керівники місцевих правоохоронних органів погасити високу хвилю електоральної підозри до бюлетенів для голосування, але недовіра прикарпатців залишилася високою. Привид фальшивок, знайдених уночі 26 жовтня в друкарні «Кубекс», нашвидкуруч створеній за симпатій голови ТВК «регіонала» Олега Пилип’юка, продовжував бродити краєм і 31 жовтня. Тим паче що напередодні слідчі прокуратури очікувано не знайшли криміналу в діях друкарів, які видали «на–гора» понад 200 тисяч «понадпланових» виборчих бюлетенів.

Негативний приклад із друкуванням бюлетенів було зафіксовано й на інших поліграфічних підприємствах Івано–Франківщини. Кількість помилок у бюлетенях, достовірність яких нібито не викликала сумнівів, сягнула загрозливих масштабів. Що там казати, якщо у ніч до виборів для одномандатного виборчого округу № 52 у Коломиї довелося передруковувати 15 тисяч бюлетенів, бо прізвище «біло–синього» кандидата, голови Івано–Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка друкарі «накрутили» з орфографічним браком? Чималу кількість порушень і помилок зафіксували також спостерігачі від опозиційних партій. «Найперше, — зазначив голова обласної організації «Нашої України» Зіновій Шкутяк, — це стосується масових помилок у виборчих бюлетенях, спроби агітації на дільницях, а також горезвісні «каруселі».

Активність прикарпатців минулої неділі (за попередніми даними, проголосувало 58,2 відсотка від загальної кількості виборців області) суттєво знизилася порівняно з попередніми виборами. На тлі минулих невдач «помаранчевих» маятник електоральних симпатій мешканців краю відчутно хитнувся вправо. За результатами екзит–полів, у політичні лідери місцевого рівня вийшли представники «Свободи», які разом із повпредами «Батьківщини», «Фронту змін» та «Нашої України» визначатимуть політичне обличчя місцевої представницької влади впродовж наступних чотирьох років. Хоча в деяких населених пунктах їм таки опонуватимуть «регіонали», яким різними способами і, мабуть, не без допомоги «друкарів» удалося трохи зміцнити позиції.

Крісло мера обласного центру посяде хтось із двох найвірогідніших претендентів — чинний міський голова Віктор Анушкевичус або його непримиримий опонент — молодий бізнесмен Юрій Соловей.