Голова без контролю

02.11.2010

На виборах на Львівщині обійшлося без особливих ексцесів — минулося без зриву виборів, якого багато хто побоювався. Щоправда, виборці поводилися доволі мляво. У Львові було зафіксовано найнижчу явку за всю Історію місцевих виборів, заявив координатор громадської мережі «Опора» Андрій Дутчак.

За попередніми підрахунками виборчих штабів, до Львівської облради проходять шість партій. Відтак, у Львівській обласній раді урядуватимуть: ВО «Свобода», «Фронт змін», «Наша Україна», Партія регіонів, НРУ, «Сильна Україна». А за інформацією об’єднання політичних сил «За чесні вибори!», яке проводило паралельний підрахунок голосів, до облради потрапляють: ВО «Свобода» — 28%; «Фронт змін» — 11,8%, УДАР — 6%, НРУ — 5,2%, «Наша Україна» — 5,1%; Партія регіонів — 4,4 %; Республіканська християнська партія — 3,8%; «Громадянська позиція» — 3,3%, «Пора» — 3%.

Вибори мера Львова обійшлися без несподіванок. За даними екзит–полів, упевнену перемогу отримав діючий мер Андрій Садовий: його ужинок — близько 40%. Його основний конкурент, нардеп від Партії регіонів Петро Писарчук, набрав майже вдвічі менше. Учора депутат–«регіонал» уже встиг привітати Андрія Садового з перемогою.

Для Садового перемога має гіркий присмак. Бо ж він не матиме контролю над міською радою. За даними екзит–полу, проведеного агенцією «Соціоінформ», «Свобода» отримала 36 %. Другими прийшли представники «Фронту змін» iз 10%. Крім них, до львівської Ратуші потрапили «Наша Україна», Партія регіонів, РХП, «Пора», НРУ, «Україна Соборна» і партія УДАР. Швидше за все, більшість у міськраді завдяки мажоритарникам складе «свободівська» більшість. Тож новий–старий мер буде змушений узгоджувати план дій із прихильниками Тягнибока.

Водночас величезна кількість виборців — близько 7% — не підтримали жодного кандидата на місцевих виборах. «Але вони молодці, що прийшли на вибори і проголосували, а не просто бойкотували вибори», — заявила директор львівських КВУшників Оксана Дащаківська.

Найбільше ж обурені виборами львівські БЮТівці. Річ у тім, що в передвиборчу ніч Апеляційнний суд Львівщини зобов’язав міську ТВК відкликати списки кандидатів від «Батьківщини». Через «погану комунікацію» рішення суду не дійшло до багатьох дільниць, які мали би проштампувати бюлетені навпроти «тимошенківців» печаткою «вибув». Тож, за словами голови обласного виборчкому Миколи Щура, у тих комісіях, де правили рішення Феміди, нештамповані бюлетені мають визнати недійсними. Таких дільниць може виявитись чимало... На думку самих БЮТівців, усе це має спричинити перевибори у Львові. Відповідний законопроект «тимошенківці» мають намір зареєструвати у Верховній Раді.