Від Мамая до Бабаєва

02.11.2010

На Полтавщині до виборчих урн «дійшло» трохи менше 51 відсотка виборців. Найбільшу активність проявили сільські райони — натомість у Полтаві та інших містах обласного підпорядкування левова частка виборців усе ж залишилася вдома. За таких обставин насмішкою над здоровим глуздом видавалися перші коментарі одного з обласних провідників Партії регіонів: мовляв, таку низьку явку отримали через те, що земляки або цілковито розчарувалися у політиках або, навпаки, настільки... задоволені «покращенням життя вже сьогодні», що вирішили взяти приклад із заможних та успішних європейців.

Хоча насправді таке збайдужіння електорату продиктоване усвідомленням далеко не «європейської» традиції останнього часу, коли на виборах перемагають не ідеї, програми та особистості, а великі гроші й адмінресурс. Ці явища призвичаїли до думки, що біля владного «корита» нічого не зміниться. Тож і брати участь у подібних виборчих «спектаклях» сьогодні бажають далеко не всі...

«Найсвідоміші» ж виборці зазвичай натрапляли на черги як до самих дільниць, так і до столів членів комісій та кабінок для голосування. У чергах доводилося стояти по 30–40 хвилин чи навіть більше години. Побачивши таку картину, деякі «нетерплячі», насамперед із числа молоді, повертали голоблі, так і не проголосувавши.

Якихось надзвичайних подій під час виборчого процесу, за даними обласної міліції, не зафіксовано. Бодай умовного «криміналу» не побачили й нечисленні міжнародні спостерігачі.

Траплялися курйози: на дільниці села Тахтаулове під Полтавою «зникла» ціла тисяча нерозпакованих бюлетенів — пачку вже за якусь годину знайшли в іншому селі цього ж району; були перебої зі світлом; у Кременчуці з’явився 115–річний кандидат — у бюлетені випадково записали 1905 рік народження. Проте окремі ускладнення та порушення (як от «есемески» агітаційного змісту, спроби застосувати так звані «каруселі», десяток загублених у шкільному коридорі бюлетенів без «мокрої» печатки ДВК тощо) мали технічний або надто локальний характер.

Оскільки «повноформатного» фахового екзит–полу в області не влаштовували, а станом на вчорашню обідню пору голоси на багатьох дільницях іще підраховували, доводиться говорити лише про головні тенденції. За попередніми даними, на виборах мера Полтави прогнозовано і впевнено лідирує 42–річний бізнесмен, керівник групи компаній «Інтер–Агро» Олександр Мамай.

Саме Мамай відзначився безпрецедентною передвиборчою «благодійністю», роздаючи продуктові набори–«пайки» з гречкою та іншими харчами всім без винятку (!) пенсіонерам обласного центру. Пан Олександр не має вищої освіти, в 17–річному віці його засуджували за хуліганство (побиття двох цивільних громадян та міліціонера), однак ніщо не могло похитнути віру в нього тих же таки «облагодіяних» пенсіонерів. До речі, пана Мамая підтримувала Партія регіонів і олійно–зерновий олігарх із полтавським корінням, БЮТівський нардеп Андрій Веревський, який уже встиг «переметнутися» до правлячої більшості у ВР.

Один із найближчих соратників іншого нардепа від БЮТу, ще відомішого фінансово–промислового олігарха Костянтина Жеваго 45–річний Олег Бабаєв, котрий входить до фракції БЮТ у парламенті й залишається президентом футбольного клубу «Ворскла» (раніше він був головою правління кременчуцького м’ясокомбінату), за попередніми даними, перемагає на виборах мера Кременчука.

За попередніми даними, зміни мають відбутися і на обласному партійному олімпі: за результатами виборів до облради, замість БЮТівської «Батьківщини» «правлячою» стане Партія регіонів.