КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

02.11.2010

Микола Азаров: «От нема порушень!»

Прем’єр­міністр України Микола Азаров вважає, що вибори в Україні були чесними і продемонстрували наближення нашої держави до західних стандартів демократії. «От немає порушень! Що нам їх, придумати? А що ви хотіли, щоб шибки били? Гранати підривали?» — дивувався голова Партії регіонів у день виборів.

За словами Азарова, вибори пройшли «абсолютно нормально», і чи не єдине, за чим доводиться шкодувати, — це те, що були «величезні метрові бюлетені, на великий жаль».

Микола Янович задоволений результатом, який Партія регіонів продемонструвала на виборах. «Люди довіряють політиці і Президента, і уряду, довіряють політиці коаліції. Це найголовніший результат цих виборів», — цитує Азарова пресслужба уряду.

Прем’єр вважає, що «ми йдемо до нормальної демократичної країни — поступово, повільно, можливо, але йдемо».

Олександр Турчинов: «Ми не визнаємо»

Заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов вважає, що «ці вибори не були чесними, прозорими та демократичними». «Чесними ці вибори не можна визнати», — заявив Турчинов у центральному штабі «Батьківщини» після голосування.

Особливий біль тимошенківців — це клони­осередки, які унеможливили балотування «Батьківщини» у кількох областях. «Ми не визнаємо результатів виборів у тих регіонах, де через свавілля влади партія не була представлена», — заявив Турчинов.

Заступник Тимошенко вважає: «... якщо українська і світова громадськість проковтне ці вибори і зробить вигляд, що в Україні нічого неординарного не відбулося, — це будуть останні вибори, в яких бере участь опозиція».

Арсеній Яценюк: «Влада провалила тест»

Голова партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк вважає, що вибори не були чесними. На його думку, день голосування став фінальною ланкою процесів, які почалися з ухвалення недемократичного закону про місцеві вибори, та продовжилися під час кампанії.

За словами Яценюка, в неділю представники «Фронту» зафіксували кількасот порушень, включно з організацію так званих «каруселей». Народний депутат висловив сподівання, що фальсифікації оминуть підрахунок. «Це той момент, коли буде підрахунок голосів і за яким можна пройти тест на те, що Україна дійсно демократична держава. Чи не пройти», — зауважує Яценюк.

На його думку, найбільшими проблемами неділі стали: низька явка виборців, некомпетентність членів виборчих комісій та вкрай погана підготовка приміщень для голосування.

Володимир Литвин: «Це гарний іспит»

Учора, відкриваючи засідання погоджувальної ради парламенту, Голова ВР звернувся до депутатів: «Вітаю вас із торжеством демократії!» Присутні могли вловити у голосі Литвина нотки сарказму. За даними екзит­полів, спікер не мав багато підстав для втіхи. Кореспондент «Української правди» став свідком показової сценки. Коли Литвин підіймався на засідання погоджувальної ради, голова спікерської фракції Ігор Шаров спитав у лідера «нормальних»: «Як же так сталося і чому ж ми не спрацювали?»

На камери ж Литвин сказав, що для нього найважливіше — «щоб порахували об’єктивно». І додав, що Народна партія зробить висновки із виборів­2010. «Для нас це дуже гарний іспит», — зазначив спікер. Литвин також висловив думку, що «це була репетиція для наступних політичних кампаній, яка коштує надзвичайно дорого для країни».