Програли всі?

02.11.2010

Вибори в Україні відбулися. Після того, як було оголошено результати екзит­полів і підраховано перші протоколи, виявилося, що важко знайти політичну силу, яка б залишилася задоволеною результатами по Україні. У кожної з них є локальні перемоги, але є й фіаско.

Найбільше голосів на виборах — третину — отримала Партія регіонів. Її лідери вже встигли записати собі в актив те, що українці, проживши півроку за нової влади, зберігають довіру до Президента та уряду. Та водночас «Регіони» здали на виборах не один плацдарм, зокрема програють вибори мерів у кількох стратегічних містах. А якщо згадати про те, як «Регіони» вибивали для себе преференції при формуваннi виборчих комісій, як боролися за перші номери в бюлетенях, то виходить, що тішитися нічим.

День голосування пройшов досить спокійно і не відзначився глобальними скандалами на кшталт тих, які були у 2004 році. Порушення і фальсифікації, як завжди, допускалися. Але загалом, як зазначають оглядачі, вибори пройшли «у конкурентній атмосфері». Проте, якщо оцінювати вибори не за одним днем, а за цілою виборчою кампанією — з множенням клонів, безладом у роботі виборчих комісій, недемократичним законом, — то вис­новок буде негативним: до демократії нам іще йти і йти (чи, точніше, вертатися?)...

У неділю на дільницях були довжелезні черги. У деяких містах люди годинами стояли в очікуванні бюлетеня. Багато хто плював на таку організацію «свята демократії» й ішов додому. Чимало дільниць одержали браковані бюлетені: номер округу нібито свій, а список кандидатів — із чужого «ареалу». Додатковий клопіт мали представники комісій Львівщини. Територіальна виборча комісія все­таки зняла з виборів псевдо«Батьківщину», тож члени ДВК навіть під час голосування ставили печатку «Вибув» на бюлетенях. Не дивно, що саме у Львівській області черги були найдовшими... В іншій частині України — на Одещині — голова обласного відділення Комітету виборців України Анатолій Бойко констатував, що проблеми з бюлетенями були безпрецедентними. «Хаосу і плутанини було навіть більше, ніж на виборах президента2004», — заявив пан Бойко.

Що ж до переможців, то друге місце по всій Україні має «Батьківщина». Проте результат Юлії Тимошенко — мізерний. Голоси БЮТу відтягли інші партії — насамперед «Фронт змін» і «Свобода». При цьому партія Олега Тягнибока найбільше відзначилась на Галичині (не лише на втіху націоналістам, а й на радість «регіоналам», які святкують падіння Тимошенко).

А взагалі, як слушно зазначила «нашоукраїнка» Віра Ульянченко, ці вибори не стали чиєюсь перемогою. «Програли всі... На виборах очікувалася висока явка, а на вибори прийшло заледве 50% виборців. Що мене іще здивувало, — зазначила Віра Іванівна в ефірі «Свободи слова», — це розсипання голосів по політичних силах. З одного боку, це гарно. А з іншого — політикам треба зробити висновки: люди шукають собі нові політичні сили, яким вони довірятимуть. Бо вибори показали, що в громадян мало довіри до нинішніх політичних сил. Тому політикам треба провести дуже серйозний аналіз».