«Гості від гарбузового супу в захваті»

27.10.2010

Андрій КУРКОВ, письменник:

— Уперше гарбузовий суп–пюре з індійськими прянощами я попробував у Німеччині: ним своїх гостей пригощала одна художниця. Відтоді ця страва — одна з моїх улюблених. Я теж часто запрошую гостей і варю для них каструлю цього смачного супу. Останній раз я нагодував гарбузовим супом 45 людей, які зібралися у нас вдома на концерт Енвера Ізмайлова у понеділок минулого тижня. Усі від такого пригощання були у захваті!

Півкілограма почищеного гарбуза ріжемо на невеликі шматки, додаємо дрібно порізані цибулину, три морквини та корінь селери і (або) пастернака. Усе обсмажуємо на соняшниковій олії. Заливаємо інгредієнти склянкою води та склянкою молока і варимо на невеликому вогні, поки рідини не стане менше приблизно наполовину. Солимо і перчимо за смаком, додаємо карі та інші індійські прянощі: кмин, корiандр, шафран, фенхель, насіння гірчиці. Не завадить й оливкова олія — три столові ложки. Усе закладаємо в блендер — і смачний гарбузовий суп–пюре готовий.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>