Гетьман у замку

27.10.2010

У Луцькому замку на будинку, в якому розміщується нині художній музей, під залпи козацької гармати урочисто відкрили меморіальну дошку гетьману Івану Виговському. У такий спосіб громада міста вирішила вшанувати соратника Богдана Хмельницького, у біографії якого є луцький слід. Іван Виговський упродовж 15 років жив і працював у Лучеську. У 30–х роках ХVІІ століття він обіймав посаду правника у міському суді, був намісником луцького підстарости та завідувачем канцелярії луцького земського суду. Із часом на старих фундаментах канцелярії звели будинок шляхетського суду, в якому зараз і розміщується художній музей.

Утілив образ гетьмана у металі відомий волинський художник Микола Кумановський. Виговський у його виконанні — це не лише власне портрет, а цілісна історична картинка, у якій відтворено й інформацію про життєвий шлях цього гетьмана, й деталі приналежності до давнього лицарського роду.

Прикметно, що у відкритті меморіальної дошки гетьману Івану Виговському взяли участь і генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Томаш Янік, і священики римо–католицької церкви. Адже у 1664 році Виговського було страчено за брехливим наклепом і названо зрадником Речі Посполитої...