І знову — «каруселі й печення»?

27.10.2010
І знову — «каруселі й печення»?

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

В Івано–Франківську у друкарні «Кубекс» представники територіальної виборчої комісії виявили 191 тисячу фальшивих бюлетенів: 111 тисяч — для виборів до обласної ради по багатомандатному виборчому округу, решта — по мажоритарних. На місце знахідки відразу прибули депутати парламенту та рад місцевого рівня. Прокурор області Микола Гошовський приїхав зі значним запізненням.

Є дві версії. Перша — це те, що бюлетені були зіпсовані на друкарні без злого умислу. За іншим припущенням, бюлетені мали використовуватися для масових фальсифікацій.

Один із представників ТВК розповів інтернет–виданню «Малакава», що рішення відвідати друкарню було ухвалене на засіданні комісії. Перестрахуватися надумали після подій, де напередодні зчинився скандал із виготовленням та зберіганням бланків для голосування. «Ми прийняли рішення піти на фірму–виробника бюлетенів і знищити весь брак, рештки, матриці, форми. Це все передбачено законом. Але пiд час перевірки ми виявили багато пакетів, які не було відповідно промарковані. Представники «Кубексу» кажуть, що це якась помилка і посилаються на людський фактор», — розповів представник тервиборчкому.

Народний депутат від БЮТ Дмитро Шлемко не вірить у випадкові помилки. «Зрозуміло, яка політична сила готувалася йти на вибори і з яким результатом перемагати... Саме вони проголосували, щоб фірма «Кубекс», яка не має ні ліцензії, ні досвіду такої роботи, друкувала бюлетені», — зазначив нардеп. Представники партії «Свобода» також звернули увагу на те, що друкарня «тільки місяць тому вийшла на поліграфічний ринок області й на час прийняття рішення не володіла виробничими приміщеннями, обладнанням і не мала найманих працівників».

 

СУД ТА ДІЛО

Львівський апеляційний адміністративний суд повністю задовольнив позов представників ВО «Свобода», які оскаржували формування дільничних виборчих комісій у місті. Тепер тервиборчком мусить заново сформувати ДВК. Зокрема, суд скасував як незаконне рішення міської виборчої комісії про обмеження кількісного складу ДВК. Феміда зобов’язала комісію на найближчому засіданні повторно розглянути питання про утворення ДВК у порядку, передбаченому законодавством.