Пігулка від банкрутства

26.10.2010

Лише формально–юридичні та передвиборчі «зачіпки» не дозволили депутатам Кременчуцької міськради припинити діяльність комунального підприємства «Міжлікарняна аптека №211», до складу якого входять одразу одинадцять тих же таки комунальних аптек. При цьому фактично йшлося про цілковиту ліквідацію міської комунальної аптечної мережі, за створення якої на противагу аптекам приватним ще кілька років тому завзято «воювали» депутати, керівники міста, обласні чиновники. Усі вони говорили тоді, звісно, про розширення конкурентного середовища, здешевлення ліків для малозабезпечених земляків саме за рахунок централізації закладів, відновлення керованості галуззю тощо.

А що ж одержали насправді? Вклавши в ремонт приміщень комунальних аптек 100 тисяч гривень і звільнивши їх від орендної плати, так би мовити, «на виході», за підсумками минулого року одержали суцільні борги на загальну суму 800 тисяч гривень. І це в одному з найприбутковіших видів бізнесу! Тож згадана «команда» банкрутів фактично припинила діяльність у березні нинішнього року, відколи 11 комунальних аптек стоять зачиненими. За таких обставин ще влітку міськвиконком ухвалив рішення про надання згаданих приміщень в оренду приватній фармацевтичній компанії.

Однак такий «дарунок» приватникам цілісного майнового комплексу, який належить місту, мають «освятити» депутати міськради. Зробити це напередодні виборів вони не наважилися, мотивувавши своє «вето» необхідністю прискіпливіше в усьому розібратися. Своє розчарування діяльністю збанкрутілих комунальних аптек висловив мер міста Микола Глухов: мовляв, керівництво цієї мережі не було зацікавлене ні в раціональному використанні бюджетних коштів, ні у фаховому веденні бізнесу. А навіщо старатися, коли знаєш, що в міській казні завжди знайдуться кошти «для підтримки штанів»?

Неважко здогадатися, що приватник такої «розкоші» собі дозволити не може. Згадане ж комунальне підприємство примудрилося не лише накопичити величезні борги, а й... втратити ліцензію на роботу своїх аптечних закладів. За таких умов прощатимуться з ним без жалю. Навіть його вчорашні працівники, яким нарешті виплатили борги iз зар­плати й пообіцяли працевлаштувати у приватну структуру, що приходить на заміну «гуртовій». До речі, зароблятимуть вони там більше, ніж на комунальному підприємстві.