НОВИНИ ПЛЮС

26.10.2010

Убивство Лістьєва замовив Березовський?

У російській пресі з’явилася інформація про подробиці допиту одного з членів тамбовського угруповання Юрія Колчина, засудженого у справі про вбивство депутата Державної Думи Галини Старовойтової. Як повідомляє газета «Ізвєстія», він назвав імена можливих замовників і виконавців убивства тележурналіста Владислава Лістьєва. Ними, за словами Колчина, є відомий бізнесмен Борис Березовський, кримінальний авторитет Володимир Барсуков та вбитий 2003 року Костянтин Яковлєв на прізвисько Могила. Незадовго до вбивства Лістьєва телеканал ОРТ був приватизований і потрапив під контроль Бориса Березовського. І, як розповів Колчин, Лістьєв, який на той час обіймав посаду гендиректора ОРТ, оголосив, що знищить монополію Березовського на телерекламу. Після цього олігарх нібито замовив кримінальним угрупованням убивство журналіста.

Нагадаємо, Владислава Лістьєва вбили 1 березня 1995 року в під’їзді його будинку на Новокузнецькій вулиці в Москві. 1 березня 2010 року вичерпався термін давності у справі про вбивство.

Опозиція здобула більшість у Сенаті Чехії

Опозиційна Соціал–демократична партія (ЧССД) вперше здобула перемогу на парламентських виборах у Чехії. Згідно з даними Чеської статистичної служби, на додаткових виборах до Сенату (кандидати боролися за 27 із 81 місця) соціал–демократи, які вже мають 29 мандатів у верхній палаті парламенту, здобули ще 12. Тепер ЧССД має в Сенаті більшість, що дозволить їм блокувати деякі ініціативи уряду, зокрема, щодо відправки додаткових підрозділів чеської армії в Афганістан. Консервативна Громадянсько–демократична партія, яку очолює чинний прем’єр–міністр Чехії Петр Нечас, змогла отримати лише 8 мандатів, довівши свою чисельність у Сенаті до 25 депутатів.

Теракт у Дагестані

Одна людина загинула, вісім поранено внаслідок теракту в місті Хасав’юрт у Дагестані, Росія. Як повідомляє управління ФСБ по Дагестану, вибух стався на території ПТУ, де дислокуються управління дагестанського кордону МВС республіки і Тюменський загін міліції спеціального призначення. Терорист–смертник на автомобілі УАЗ протаранив ворота і привів у дію вибуховий пристрій потужністю 150 кг у тротиловому еквіваленті. Загиблий і поранені —співробітники міліції.

У Греції страйкують залізничники

Учора в Греції почався семиденний страйк працівників залізничної галузі, який передбачає повну зупинку не лише залізничного сполучення, а й трамваїв. Єдиний виняток буде зроблено 28 жовтня, коли в Греції відзначається національне свято, проте і в цей день буде скасовано десятки поїздів.

«Аль–Каїда» закликала мусульман до нових терактів

Представник терористичної організації «Аль–Каїда», уродженець США Адам Гадан закликав мусульман, що живуть в Америці і Європі, до здійснення терактів. У 48–хвилинному відеоролику, який з’явився на сайтах ісламських радикалів, Гадан звертається до мусульман, які живуть «у жалюгідних передмістях Парижа, Лондона і Детройта», а також навчаються в університетах у США і Європі, і закликом «влаштувати теракти — такі, як вибухи у Нью–Йорку 11 вересня 2001 року». Від імені «Аль–Каїди» її представник наголосив, що теракти — священний обов’язок мусульманина. Спецслужби США та європейських країн відстежують реакцію на цей заклик.

Пожежа на свердловині у М’янмі

Щонайменше 14 людей загинуло, понад 100 отримали поранення внаслідок пожежі, яка спалахнула на нафтовій свердловині в центральному районі М’янми. Як повідомляє РІА «Новості», інцидент стався минулої неділі неподалік міста Пакхоуку. За словами представника місцевої влади, причиною пожежі могло стати необережне поводження з вогнем — близько 200 місцевих мешканців набирали бензин, що витікав із нафтопроводу. Деякі з них запалили вогонь, щоб краще бачити в темряві, і це зрештою призвело до пожежі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>