НОВИНИ ПЛЮС

23.10.2010

Медведєв не їде в Мюнхен через Саакашвілі

Президент Росії Дмитро Медведєв не поїде на щорічну Мюнхенську конференцію з питань політики безпеки в лютому наступного року, куди його офіційно запросив її голова Вольфганг Ішингер. Як пояснили у Кремлі, Медведєв ухвалив рішення не їхати на конференцію у зв’язку зі щільним робочим графіком. Проте газета «Коммєрсант» із посиланням на дипломатичні джерела називає іншу версію: оскільки центральною темою майбутнього форуму заявлено ситуацію на Кавказі, серед його гостей буде президент Грузії Михаїл Саакашвілі. Після російсько–грузинського воєнного конфлікту 2008 року президент РФ не перетинається з главою Грузинської держави.

Меркель проти зближення Росії з НАТО

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час своєї розмови з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном заявила, що не підтримує різкого і поспішного зближення Північноатлантичного альянсу з Росією. Як повідомляє німецька преса, Меркель назвала «великим кроком уперед» уже саму участь президента РФ Дмитра Медведєва в саміті НАТО, який відбудеться 19 листопада у Лісабоні, і наголосила, що «сторони не повинні вимагати один від одного надто багато».

У Грузії міністра звільнили за незнання державної мови

Заступника міністра економіки Грузії Урузмага Каркусова відправили у відставку через незнання державної мови. Як чиновник працював на такій високій посаді три роки, будучи безграмотним, у міністерстві не пояснюють. Очевидно, на рішення міністра Віри Кобалії про його відставку вплинули контакти Каркусова з опозицією та його від’їзд у відрядження без дозволу міністра. До того, як 2007 року перейти на роботу в міністерство, Каркусов керував так званим «альтернативним» урядом Південної Осетії — прогрузинською структурою, яка користувалася підтримкою офіційного Тбілісі й оскаржувала легітимність цхінвальської влади на чолі з Едуардом Кокойти.

Лужкову дали 3 мільйони рублів

Колишній мер Москви Юрій Лужков отримав три мільйони рублів як грошову компенсацію за своє звільнення. Як повідомляє «Комсомольская правда», це максимально можливий розмір допомоги, який може отримати звільнений держслужбовець у російській столиці — десятикратний розмір місячної зарплати, що її отримував Лужков на посаді міського голови.

Африка хоче блокади Сомалі

Комісар Африканського союзу (АС) з питань миру та безпеки Рамтане Ламамра вніс на розгляд Ради Безпеки ООН пропозицію організувати морську і повітряну блокаду Сомалі, щоб покласти край піратству і постачанню зброї місцевим ісламістам. Окрім того, в АС вважають, що для стабілізації ситуації в Сомалі необхідно збільшити контингент миротворчих сил Африканського союзу з 8 до 20 тисяч осіб.

Полковника–збоченця засудили на два довічних

Канадського полковника Расселла Уїльямса засудили до двох термінів довічного ув’язнення за вбивства, зґвалтування та пограбування будинків. Нагадаємо, 47–річний Уїльямс, який очолював найбільшу базу ВПС Канади, виявився вбивцею двох жінок та збоченцем, який вдирався в чужі будинки, щоб викрасти жіночу білизну. Через 25 років Уїльямс має право подати прохання про умовно–дострокове звільнення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>