НОВИНИ ПЛЮС

23.10.2010

Парламент

Учора фракція БЮТ знову заблокувала трибуну у Верховній Раді. Голова парламенту Володимир Литвин прокоментував: «Заблокували трибуну, я логіки зрозуміти не можу, це мені інколи нагадує просто конвульсії». Блокування тривало до обіду. А о 14:00 у Раді почалося спеціальне засідання з нагоди 60–ї річниці з дня підписання Конвенції про захист прав і основних свобод людини. З цієї нагоди у ВР прийшли Прем’єр–міністр Микола Азаров, міністри Кабміну, голова Конституційного Суду Анатолій Головін, Генеральний прокурор Олександр Медведько тощо.

Спостерігачі на місцевих виборах

Центральна виборча комісія на позавчорашньому засіданні зареєструвала 100 офіційних міжнародних спостерігачів. Таким чином, необхідні документи оформили вже 232 наглядачів з–за кордону. Також у четвер було зареєстровано 774 спостерігачі від громадянської мережі «Опора» і 395 — від Комітету виборців України.

Скарги на тиск

Влада не допускає партію «Батьківщина» до участі у місцевих виборах. Про це вчора на прес–конференції заявив перший заступник голови партії Олександр Турчинов. За його словами, Партія регіонів та її сателіти отримали 2/3 місць у територіальних виборчих комісіях, мають повний контроль над Центральною виборчою комісією. «Партія «Батьківщина», яка має формально такі ж самі права, як і Партія регіонів, має залежно від регіону в 5—10 разів менше своїх представників у виборчих комісіях», — констатує Турчинов. За його словами, при цьому «вже другий тиждень відбувається зняття представників «Батьківщини» з виборчих комісій» — через співбесіди із залякуваннями позбавленням роботи. За словами БЮТівця, списки справжньої партії Тимошенко не зареєстрували в Київській області, у містах Борисполі, Броварах, Переяслав–Хмельницькому, Ржищеві, Фастові, Обухові, а також у Богуславському, Бориспільському, Вишгородському, Києво–Святошинському, Обухівському, Ставищанському, Фастівському, Яготинському районах. Турчинов сказав, що натомість були сфабриковані і зареєстровані списки «клонів». «Складається шокуюча ситуація, коли партія «Батьківщина» в цих регіонах змушена агітувати виборців не голосувати в бюлетенях за партію «Батьківщина», списки якої сфальшовані, підроблені в адміністрації Президента з дозволу безпосереднього глави держави пана Януковича», — наголосив заступник Тимошенко.

Влада зневажила УПЦ КП

Президент Віктор Янукович не приїхав на урочистості з нагоди 15–річчя інтронізації Патріарха Філарета. Запрошення на урочистості УПЦ Київського патріархату були розіслані не тільки церковним діячам, а й представникам влади. Не прибули також Прем’єр Микола Азаров та спікер Володимир Литвин. Натомість у святкуванні взяв участь третій Президент України Віктор Ющенко і його брат, народний депутат від «НУНС» Петро Ющенко.

«Донецькі» стали на захист Табачника

Донецька міськрада ухвалила рішення про підтримку політики міністра освіти Дмитра Табачника. «Рішення було прийнято з метою утвердження європейських стандартів у вітчизняній освіті і підтримки пріоритетів громадянського суспільства», — йдеться у повідомленні на сайті мерії. Міськрада звернулася до Президента Януковича і Прем’єра Азарова з проханням «надати підтримку політиці Міносвіти і починань Дмитра Табачника, захистивши його від несправедливих нападок і надавши міністру можливість спокійно займатися своїми прямими обов’язками».