Громико на службі в Януковича

23.10.2010
Громико на службі в Януковича

Іван Самсоненко. (Фото з сайту rama.com.ua)

Цього тижня заяву про складання повноважень у зв’язку з погіршенням стану здоров’я написав голова Сумської міської виборчої комісії Іван Самсоненко. Віддавши печатку, він вийшов із засідання комісії, щойно його заступник Людмила Бобирєва зачитала заяву. Спостерігачі роблять висновок: голова пішов, не в змозі протистояти натиску маніпуляторів і не бажаючи ставати співучасником їхніх брудних ігор.

 

Нелояльний? Хворій!

Шістдесятип’ятирічний Іван Самсоненко — людина досвідчена: у комісіях, у тім числі головою, він працював уже на трьох виборах. Скажімо, в день минулих виборів Самсоненко приїхав до виборчого прес–центру на зустріч із журналістами хворий, але з готовністю допрацювати необхідний час. Він аналізував тоді недоліки виборчого процесу, нарікав на непідготовленість членів комісій, але була надія: поки в комісіях є такі люди, як він, усе буде більш–менш професійно.

Четверті вибори, на які Самсоненка делегувала Народна партія, для пана Івана скінчилися завчасно. І, коментують поінформовані, мова не про стан здоров’я. Так, його, певно ж, бракує, але проблема в іншому. Іван Самсоненко, починаючи роботу, пообіцяв, що, поки він працюватиме, вибори проходитимуть чесно. Бачимо: до виборів — тиждень, і людина вже не працює.

Напередодні ввечері комісія розглядала чергову скаргу на кандидата в міські голови Геннадія Мінаєва, нинішнього мера, який особливо дратує представників Партії регіонів. Більшість проголосувала проти задоволення скарги. Вранці у голови комісії різко погіршився стан здоров’я.

Тепер заступник голови Людмила Бобирєва розповідає про претензії, що буцімто були до роботи Самсоненка. Та суть, знову ж, не в них. Обіцяна Партією регіонів планка — взяти на місцевих виборах переважний відсоток голосів — у Сумах видається нереальною. Тому сьогодні, кажуть представники опозиційних партій, вихід для «регіоналів» може бути такий: зірвати вибори, а далі, «дотиснувши» на важелі, провести їх на свою користь. Або ж швиденько «доформувати» комісію, яка зніме неугодні кандидатури, розчистивши шлях «угодним». Розповідають, ніби головам комісій просто роздали списки людей, яких треба зняти з перегонів. Шукай привід і знімай! А ні — знімуть тебе.

Партія регіонів як харчова добавка

Тим часом продовжується історія «Піраміди Чмиря», що отримала загальноукраїнський розголос завдяки прес–конференції в УНІАН. Розслідування щодо існування та діяльності такої піраміди провели журналісти сумської газети «Панорама» та київського Бюро журналістських розслідувань «Свідомо». Нагадаємо, вони аргументовано довели, що цю піраміду ще з липня почав будувати запрошений до Сум Микита Громико. Останній вважається одним із кращих у світі фахівців–мережовиків. Досвід компанії Vision — харчові добавки та косметика! — та інших фірм, де працював Микита, використали для створення мережі агітаторів за Партію регіонів. Система та сама: мережевий маркетинг. Собі на допомогу громадянин США, народжений у Росії, закликав колег із Одеси, Києва. Дехто, кажуть, взяв на основній роботі лікарняний і кинувся піднімати синьо–білий прапор на Сумщині.

Зафіксована участь у «мережевих зборах» посадовців влади — звісно, в робочий час, зокрема й самого «губернатора» від ПР Юрія Чмиря.

Але після всього галасу, піднятого у ЗМІ, протягом тижня жодного коментаря від голови ОДА не з’явилося. Влада продовжує мило повторювати, що «вибори пройдуть без використання адмінресурсу». Хто вірить у це — уявити важко.

Зате публікаціями в пресі зацікавилася обласна прокуратура. Прокурор Сергій Ленський дав підлеглим доручення розібратися в питанні. Наразі міліція нібито збирає дані про керівника агітаційної мережі Микиту Громика. Подейкують, до кінця жовтня можна чекати результатів перевірки. Читай: саме після виборів від правоохоронців можна очікувати «рішучих дій». Що не кажіть, саме «вчасно»!

Мережа продовжує зростати і, за деякими підрахунками, вже перевалила за 130 тисяч учасників, кревно зацікавлених у своїй справі. Чому кревно? Бо 60 відсотків коштів їм заплатять лише за фактом перемоги Партії регіонів на виборах — усе за законами маркетингу! Хіба не стимул продати будь–які переконання?

Як вимітають «помаранчеву чуму»

«Виметемо помаранчеву чуму» — таке гасло на Сумщині вже проголошують не тільки в тісних провладних компаніях, а й на широких громадських зібраннях. Оскільки йдеться про реваншизм, то методами, треба розуміти, перебирати не будуть.

Окрім найбільшої загрози чесним виборам, що вже сформована, — становища виборчих комісій, де лідерство захопили переважно представники однієї партії, виникає ще ряд очевидних ризиків. А в Глухові за пост міського голови чесно боротиметься на виборах єдиний кандидат — зрозуміло, представник Партії регіонів. Про постійні перепони здійсненню законної агітації правохоронцями повідомляє обласна організація партії «За Україну!»

Не будемо перераховувати тих поважних і досі шанованих осіб Сум та області, які запалали пристрастю до Партії регіонів саме в останні тижні й подалися в кандидати від неї, кладучи свій авторитет на вівтар перемоги партії Януковича на місцевих виборах.

Не дивно, що виникає й спротив. Рух «Сумчани! Жодного голосу за кандидатів Партії регіонів!» стартував у обласному центрі цими днями. Останній передвиборчий тиждень обіцяє бути гарячим.