НОВИНИ ПЛЮС

22.10.2010

Страйк у Франції

Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що продовження страйків на ключових підприємствах паливно–енергетичного комплексу країни може призвести до паралічу французької економіки. Тим часом страйк проти пенсійної реформи у Франції, посилений масовими виступами охочих помітингувати, триває — вчора протестанти заблокували аеропорт Марселя. Міністр внутрішніх справ Франції Бріс Ортефе попередив усіх, хто бере участь у безладах, що їхні дії «не залишаться безкарними».

Перепис у Китаї

З 1 по 10 листопада у Китаї відбудеться загальний перепис населення — наймасштабніший в історії. Самих лише переписувачів налічується 6 мільйонів, і переписати їм належить щонайменше 1 мільярд 300 мешканців країни. Останній перепис населення у КНР відбувся 2000 року. Згідно з його результатами, тоді в Китаї проживало 1 мільярд 260 мільйонів осіб. Мета нинішнього перепису, підсумки якого буде опубліковано не раніше наступного року, — підрахувати кількість емігрантів та ступінь урбанізації країни. Уперше переписувати будуть не тільки тих, хто мешкає за місцем реєстрації, й переїжджих, тож загальна кількість населення може виявитися значно вищою, ніж очікується. Система прописки у КНР дуже складна — всі громадяни країни діляться на городян і сільських жителів та прописані в певному регіоні. Для того щоб змінити місце проживання, треба зібрати безліч документів і отримати дозвіл, тому багато китайців при переїзді з села до міста нехтують ці бюрократичні процедури. Раніше під час перепису таких мігрантів не враховували. Окрім того, багато сімей не реєструють народження другої та наступних дітей, оскільки законодавством дозволено мати лише одну дитину.

Грузинське вино — всьому світу

Грузія стала членом Світової групи торгівлі вином. Відповідну угоду у місті Мендоса (Аргентина) підписав заступник міністра сільського господарства Грузії Малхаз Акішбая. Згідно з повідомленням міністерства, завдяки цій угоді «Грузія відтепер може безперешкодно і без додаткових бар’єрів експортувати винну продукцію на перспективні ринки США, Канади та інших країн, які входять до складу згаданої групи». За словами міністра сільського господарства Бакура Квезерелі, вступ до Світової групи торгівлі вином не лише надасть Грузії пільгові умови торгівлі з іншими країнами, а й сприятиме залученню додаткових інвестицій у грузинську економіку».

Після заборони експорту грузинського вина до Росії головним його імпортером стала Україна, а на другому та третьому місцях — Казахстан та Білорусь. США до підписання угоди займали восьме місце в обсязі експорту грузинських вин.

Помер засновник «Пентхауса»

Позавчора в шпиталі поблизу Далласа, штат Техас, у віці 79 років помер засновник чоловічого журналу «Пентхаус» Боб Гуччіоні, який хворів на рак легенів. Своє дітище, яке започаткував на противагу журналу «Плейбой», Гуччіоні називав «часописом сексу, політики і протесту». Еротичний на межі з порнографією часопис почав виходити 1965 року у Великій Британії, а з 1969 року — і в США.

«Пентхаус» збагатив Боба Гуччіоні на 4 мільярди доларів, але переважну їх частину видавець витратив на необдумані інвестиції, азартні ігри та ризиковані кінопроекти, які незмінно зазнавали фіаско. Попри все, «Пентхаус» увійшов в історію як один із визначальних чинників суспільної, моральної та сексуальної революції 1960—70–х років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>