Мер без кепки

22.10.2010
Мер без кепки

Сергій Собянін. (Фото Рейтер.)

Майже одностайно — 32 голоси з 34 присутніх на засіданні — міська дума Москви вчора призначила місту нового мера. Голосування було таємним, але несподіванок не сталося, адже загалом депутатів у міськдумі 35, і лише троє з них — не члени правлячої «Єдиної Росії». А саме ця партія пропонувала президентові Дмитру Медведєву чотирьох претендентів на крісло звільненого 28 вересня Юрія Лужкова, з яких президент вибрав і вніс на розгляд московських «думців» кандидатуру тодішнього віце–прем’єр–міністра Сергія Собяніна — соратника і протеже Володимира Путіна. Відучора 52–річний уродженець Ханти–Мансійського регіону Собянін — господар Білокам’яної, а його портфель в уряді перейшов колишньому віце–спікерові Держдуми РФ В’ячеславу Володіну.

Виступаючи з програмною промовою перед міською радою, кандидат у мери, який колись обіймав посаду губернатора Тюменської області, а згодом очолював адміністрацію президента Володимира Путіна, зазначив, що за останні роки «Москва змінилася на краще й увійшла до переліку провідних мегаполісів світу», але може розвиватися «ще динамічніше» і «з більшою віддачею для городян». При цьо­му бюджет Білокам’яної Собянін розкритикував, назвавши його структуру «приблизно такою, яка буває в депресивних регіонів».

Також серед проблем новий градоначальник назвав «хаотичну забудову» та «кризу транспортної системи міста», яку пообіцяв ліквідувати «крок за кроком». Щодо великої кількості мігрантів, які працюють у столиці Росії, то це, на думку мера, позитив, адже для «справжніх» москвичів треба «створювати високотехнологічні і високооплачувані робочі місця, а не примушувати їх із мітлою ходити навколо будинку». При цьому Собянін наголосив, що всі мігранти мають бути офіційно зареєстровані, і пообіцяв «вирішувати це питання разом із правоохоронними органами та міграційною службою».

На інавгурацію свого наступника, яка відбулася через кілька годин після голосування в міській думі, Юрій Лужков не прийшов. За офіційною версією — через зайнятість: після відставки «людину в кепці» призначили деканом факультету управління великими містами московського Міжнародного університету. У той момент, коли Собянін виступав перед московськими депутатами, Лужков читав лекцію в Російському державному торговельно–економічному університеті. В якій, зокрема, пояснив, що вийшов із «Єдиної Росії», співзасновником якої був, бо партія перетворилася «на служницю».

 

НЕЗГОДНІ

Напередодні призначення нового мера Москви голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва оголосила, що влада міста дала дозвіл на проведення 31–го числа мітингу опозиції на частині Тріумфальної площі. Щоправда, наразі йдеться лише про «задню восьмушку площі — невеличкий п’ятачок між Брестською вулицею і готелем «Пекін», проте навіть це досягнення правозахисниця назвала «перемогою. Щоправда, як завжди, зі сльозами на очах». За словами Алексєєвої, влада запропонувала ще два місця, де громадські активісти могли б зібратися на захист 31–ї статті Конституції, яка гарантує свободу мирних зібрань, — набережну Тараса Шевченка або Болотяну площу. Щодо Тріумфальної, то умовою дозволу на проведення мітингу в цьому місці міська влада назвала скорочення кількості заявлених учасників із 1500 до 200.

Раніше, як відомо, мерія Москви щоразу забороняла опозиції проводити мітинги на Тріумфальній площі, а їх учасників розганяла й затримувала міліція.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>