Боргова яма? Вибирайся сам!

21.10.2010
Боргова яма? Вибирайся сам!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Двадцять одна людина в Україні скоїла самогубство через неможливість розрахуватися за кредити», — розповів на прес–конференції у Сумах керівник першої антиколекторської компанії «Ваша надія» Федір Олексюк. — «Це лише ті дані, про які ми знаємо. Ймовірно, цифра значно більша».

Стартувавши два роки тому на Івано–Франківщині, антиколекторський рух поширився всією країною. Більше року його осередок діє і на Сумщині. Регіональне представництво «Вашої надії» має близько 300 клієнтів, повідомляє юрист представництва Владислав Гришко. Це переважно люди, які через кризовий обвал не змогли розрахуватися з банками за кредити, особливо — валютні.

Відомо, що для того, аби забрати ці борги, банки звертаються до колекторських організацій. Ті ж діють, як рекетири, жорстко «наїжджаючи» на клієнтів. Антиколекторська організація зібрала чимало прикладів банківських і колекторських зловживань. Скажімо, є банки, які вимагають від позичальників повернення кредиту не за старим, а за новим курсом, вганяючи людей у справжню боргову яму. Сьогодні ж виявляється, що деякі банки самі порушували закон, бо не мали ліцензії на надання валютних кредитів. З’ясовується, що деякі так звані колекторські організації починають забирати у позичальників борги, не маючи при цьому доручень від жодного банку, тобто здійснюють рекет у чистому вигляді.

Тенденція, що вималювалася зараз, просто загрозлива. Почався масовий викуп боргів колекторами. І якщо з банком ще можна якось домовлятися, то з колекторами розмова одна: повертай борг, і з відсотками. Так у боргову яму потраплять не лише позичальники, а й їхнi діти, переконані антиколектори.

Сумська область має свою специфіку, зауважує Федір Олексюк: тут люди не рішучі. Якщо в інших областях, відстоюючи свої права, громадяни готові «воювати» у судах, то мешканцi Сумщини часто сподіваються, що «хтось розсудить». Насправді ж позичальникам банків, упевнені громадські діячі, сподіватися можна тільки на себе та на згуртування своїх сил.

Саме з метою об’єд­нання на початку лисфтопада планується провести перший в Україні з’їзд споживачів фінансових послуг. У планах — створення неприбуткової організації суспільного факторингу, що стане альтернативою викупу боргів колекторами. Також на з’їзді хочуть виступити з пропозицією до Нацбанку: викупити борги позичальників і за їхній рахунок погасити борги за вклади, що лишилися від Радянського Союзу. Антиколектори хочуть заперечити пропонований нині законопроект, який захищає права кредиторів. А ще — вимагати відставки віце–прем’єра Сергія Тігіпка, який, на їхню думку, відверто лобіює інтереси банківської сфери.