НОВИНИ ПЛЮС

21.10.2010

Опитування

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчим часом, до парламенту могли б пройти до семи політичних сил. Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування Центру Разумкова, про які повідомляє «Дзеркало тижня» (30 вересня — 5 жовтня в усіх регіонах опитували 2007 респондентів, похибка не перевищує 2,3%).

За Партію регіонів проголосували б 29,0% виборців, що планують взяти участь у виборах (у травня ПР були готові підтримати 41,5%). За БЮТ готові проголосувати 13,5%, за «Сильну Україну» — 12,0%, «Фронт змін» — 5,4%, ВО «Свобода» — 3,6%, Блок Литвина — 3,2%, КПУ — 3,1%. 1,4% виборців підтримали б «Нашу Україну», 1,0% — партію «Громадянська позиція». Блок Черновецького, «Єдиний центр», «За Україну», «Народна самооборона», НРУ, ПСПУ, СПУ, УНП, ХДС, набирають не більше 0,5%.

Адмінресурс — стоп!

Активний опір застосуванню адміністративного ресурсу на місцевих виборах–2010 почала партія «Сильна Україна», яка ініціювала проект «Адмінресурс — стоп!» із протоколювання таких фактів. Підтримати цю ініціативу «СУ» закликає всі політичні сили та громадські організації. Планується зібрати факти без­прецедентного тиску влади (від зняття рекламних щитів і звинувачень у незаконній агітації до погроз кандидатам та відмови в реєстрації з надуманих причин) в єдину базу і за кожним порушенням подати судовий позов. Найбільш кричущі факти «сильноукраїнці» обіцяють довести до міжнародних правозахисних організацій. Голова «СУ», віце–прем’єр Сергій Тігіпко, який наразі перебуває у передвиборчій відпустці, вважає, що, «якщо не зупинити тиск, це може призвести до фальсифікації результатів місцевих виборів». За словами урядовця, партія відчуває найбільший тиск на Луганщині, «де нас намагаються не допустити до участі у виборах на підставі сумнівного рішення суду».

* * *

Паралельно з цим лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко закликав представників опозиційних сил зібратися 21 жовтня у Верховній Раді для вирішення організаційних питань і вироблення плану подальших дій щодо створення і діяльності «Комітету захисту голосів виборців «Стоп фальсифікації!»

Медіа для мас

Кабмін виділив 85,5 млн. грн. на створення україномовної версії міжнародного телеканалу «Євроньюз». Гроші з держбюджету мають узяти шляхом зменшення видатків на допомогу сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам дитинства в столиці, повідомляє «Інтерфакс–Україна». За даними газети «Сєгодня», очолити канал, спільний із французами, має нинішній скандальний віце–президент НТКУ Валід Арфуш.