Партія не з тієї опери

21.10.2010
Партія не з тієї опери

Блокада у виконанні «тимошенківців». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учорашній день почався у Верховній Раді з блокування. Депутати від БЮТ ополчилися довкола трибуни, а двері до президії ВР застопорили кріслами. Опозиціонери вимагали заслухати проблему зростання цін і розвісили плакати на кшталт: «Політика влади: багатим — усе, бідним — високі тарифи», «Економічний провал — уже сьогодні!».

«Коли ми блокуємо трибуну — це вихід постукатись у двері до більшості і сказати, що ми будемо робити все, щоб опозиція працювала, щоб з’явилися регламентні норми. Сьогодні середа, коли опозиція сама має формувати порядок денний», — пояснив народний депутат від БЮТ Андрій Кожем’якін. Фракції більшості пропонували «тимошенківцям» внести відповідні зміни до порядку денного через постанову, а БЮТ наполягав, аби їхнє питання заслухали «поза чергою». Головна вимога — ухвалити мораторій на підвищення цін на продукти.

БЮТівці продовжували протест до 13:40 — більше й не треба було, бо в середу парламент працює лише до 14–ї.

Голова ВР Володимир Литвин висловив думку, що опозиція шукає приводи «для нарощування політичного конфлікту в Україні». «Зараз розпалюється або є бажання розпалити політичну війну в Україні і вкотре втягнути країну у складні політичні розбірки», — зазначив спікер. Коментуючи ідею ухвалити закон про опозицію, Голова зазначив: «Це рівнозначно тому, щоб створювати гурток хорового співу в оперному театрі». На його думку, всі без винятку депутати мають займатися законотворчістю.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Верховна Рада виділила майже 25 млн. грн. на фінансування Державного агентства України з управління національними проектами. За відповідні зміни до держбюджету проголосувало 246 депутатів. Коментуючи це рішення, віце–спікер Микола Томенко зазначив: якщо поділити 25 мільйонів на два, «ви дізнаєтесь ціну одного депутата». Народний депутат Тарас Чорновіл продовжив: ці кошти — фінансування партії «Пора», голова якої, нардеп Владислав Каськів, погодився на пропозицію Президента Януковича очолити Держнацпроекти.