Кожен багатого хвалить

20.10.2010
Кожен багатого хвалить

Справжня господиня, навіть маючи скромний бюджет, може щедро нагодувати домашніх. (Фото з сайту sxc.hu.)

Хоч би як «народний» Президент і його уряд не вихваляли створюваний ними рівень життя, щодня все тугіше доводиться затягувати паски. Коли ціни на продукти стрімко летять угору, локшину, яку влада намагається навішувати нам на вуха, в тарілку не покладеш. А харчуватися все одно треба, і щоразу хочеться урізноманітнити столування. Тому ми вирішити зібрати рецепти смачних страв, у яких дорогі м’ясо чи рибу частково чи навіть повністю заміняють дешевші овочі й крупи.

 

Котлети на будь–який смак

З основних страв котлети, як правило, економніші за «гаряче» з цільного м’яса. Якщо до півкілограма курячого фаршу вбити яйце, втерти цибулину та морквину, додати розiм’ятий, попередньо намочений шмат батона без шкірки (зрозуміло, приправити сіллю та меленим перцем) — уже вам більше котлет на цілий коренеплід. Якщо яєць додати 2–3 — це ще збільшить гору на тарілці. Щоправда, смажити їх треба буде не як котлети, а як оладки, наливаючи з ложки на розігріту сковорідку. Звичайний нерідкий фарш без додавання моркви можна начинити оранжевим коренеплодом. Для цього моркву труть на дрібну тертушку, подрібнюють цибулину і тушкують суміш практично до готовності. Коли вона трохи охолоне, за бажанням ще додають дрібно порiзані варене яйце та трохи кропу і накладають начинку на круглячки з фаршу, защіпують і формують котлети.

Ніжні котлетки роблять із шести варених яєць, розмоченого шматка батона та спасерованих бажано на вершковому маслі подрібнених двох цибулин. Усе це пропускають через м’ясорубку, додають 1 сире яйце, розчавлений зубчик часнику, 1 столову ложку борошна, солять, перчать, вимішують і ложкою викладають на сковорідку. Котлети з цибулі родом iз київського старого Подолу, де в комуналці Сара Абрамівна відтворювала кулінарні надбання свого древнього народу. Основа фаршу, зрозуміло, сльозоточива ріпчаста — 1 кг. Періодично змочуючи ніж, цибулю треба почистити і дрібно порізати. Додати 3 яйця і трохи борошна, щоб утворилася маса густоти звичайного фаршу. Формуємо котлети, паніруємо їх у сухарях й обсмажуємо на рослинній олії. Утім це ще тільки півсправи. Для цибуляних котлет потрібне спеціальне овочеве обрамлення. В ідеалі потрібно взяти 5—6 помідорів, зняти з них шкірку і натерти їх у гусятницю. Якщо в цю пору такий овоч для вас розкіш, беріть пачку кетчупу і щедро поливайте ним натерті 2—3 морквини, які ви виклали у змащену посудину. Далі ще влийте трохи олії і кладіть котлети, приправляйте сіллю, меленим чорним перцем та кількома горошинами духмяного. Накривайте кришкою — і хай хвилин 20—30 булькає собі на невеликому вогні. Найкраще смакує ця страва з відвареним рисом. І з картопляним п’юре чи спагеті — просто смакота!

Любителі рису замість котлет (які з розмоченим м’якушем), безперечно, готуватимуть тефтелі, поєднуючи той– таки курячий фарш (0,5 кг), цибулю і моркву з відвареним рисом (1 склянка). Із цих складників виходить повноцінних три десятки смачних круглячків. З особистих уподобань — названу композицію інгредієнтів доповнюю жменею подрібненого свіжого кропу або чайною ложкою (без верху) — сушеного. Є свої нюанси і стосовно рису. Для мене швидше готувати, коли виливаю фарш на сковорідку з ложки, а не витрачаю ще додатковий час на формування таких тефтельок–котлет. Жодних проблем не виникало, коли я клала у фарш якісний круглий рис, який не злипається, але утворює навколо себе кремовидне середовище, і менший за розміром від довгого. Коли я поклала у фарш останній, навіть додаткові яйця не змогли врятувати ситуації: тефтельки–котлети так і намагалися розпастися, коли я їх перевертала на сковорідці. Нічого не додаючи, я почала формувати кульки фаршу змоченими руками — і результат вийшов відмінний.

Ще один економваріант — котлети iз яловичої печінки. Основного інгредієнта знадобиться 600—700 г. Печінку спочатку треба замочити (бажано в молоці) десь на годину, а потім очистити від плівок і протоків. Почистити по дві цибулини та морквини, два зубчики часнику та пару невеликих, бажано кислих, яблук і пропустити все це разом iз печінкою через м’ясорубку. Додати по 3 столові ложки манки та борошна, 2 яйця, якщо є — 30 мл коньяку та 100 г натертого твердого сиру. Посолити, всипати половину чайної ложки меленого мускатного горіха, перемішати і залишити на 20—25 хвилин, щоб розбухла манка. Смажити на добре розігрітій сковорідці, виливаючи масу ложкою.

Рибно–картопляні котлети робимо так. Спочатку ставимо варити картоплю (5–6 штук), з якої зробимо пюре. Філе риби (300 г) пропускаємо через м’ясорубку з попередньо замоченою і віджатою булкою (100 г). Змішуємо все, додаємо одне яйце і кілька ложок сметани, солимо. Формуємо котлетки, паніруємо їх у сухарях і смажимо.

Коли овочі — усьому голова

Хоча цього року наш другий хліб не порадував рекордним урожаєм, для багатьох українців картопля залишається годувальницею. Звичайно, поза конкуренцією — деруни і смажена картопля зі шкварками та цибулею. Утім є й інші рецепти смачних страв. Своєрідні деруни — на всю сковорідку — чехи називають брамборак. Для приготування цієї страви треба взяти 1 кг картоплі, почистити і натерти її на грубу тертку. Потім залити масу 160 г теплого молока, додати 120 г борошна (можна середнього помолу), 3 яйця, 100 г кубиків сирого сала (шпигу), 40 г шкварок, 4 зубчики часнику, розтертих iз сіллю, приправити за смаком сіллю та чорним меленим перцем, трьома чайними ложками майорану та двома — молотого кмину. Усе перемішуємо і смажимо на рослинній олії чи смальці по 4—5 хвилин iз кожного боку. Брамборак смакує і зi шкварками та смаженою цибулею, і зі сметаною.

Українські картопляні пиріжки з м’ясом — те саме, що й зрази у росіян. Для їх приготування треба 2—2,5 кг картоплі та пiвкіло фаршу асорті (свинина + яловичина). Картоплю чистять, варять, а потім розминають і додають сіль, 3—4 столові ложки борошна та 1—2 яєць. Начинку готують так: на сковорідці спочатку підсмажують подрібнені 3—4 зубчики часнику і четвертинку гострого перцю, потім додають подрібнені 2—3 великі цибулини. Коли шматочки ріпчастої починають набувати золотавого кольору, на сковорідку викладають фарш, солять, приправляють меленим імбирем (щоб нейтралізувати смак і запах часнику) і смажать його практично до готовності. З картопляної маси формують котлетки, які наповнюють фаршем і підсмажують.

Для тих, хто обережно ставиться до багатокалорійної картоплі, варто приготувати оладки з кабачків. Зовсім просто: почистити два невеликі овоча, натерти на бурякову тертку, додати 2 яйця, 6 столових ложок борошна, трохи розпушувача тіста, присолити, перемішати і посмажити, виливаючи масу на сковорідку ложкою.

І в супермаркетах, і в домашніх льохах ще є дешевий вітчизняний чи просто домашній болгарський перець. Тому доречний рецепт — перець, фарширований овочами і вівсянкою. Якщо перців маєте півтора десятка (можна начиняти і цілий маринований), знадобиться лише пiвкілограма м’ясного фаршу (краще асорті з жирного і пісного м’яса). Його треба змішати з пропущеними через м’ясорубку морквиною та половинкою кабачка, додати 4 столові ложки вівсяних пластівців, 100 г кефіру і дати постояти 10—15 хвилин. На сковорідці спасерувати подрібнену велику цибулину, а потім викласти фарш і, помішуючи, дочекатися, допоки м’ясо побіліє. Додати подрібнену свіжу чи суху зелень, посолити, поперчити. Нафарширувати перці, поставити їх у змащену форму для запікання, полити сметаною або кетчупом і поставити у духовку (200 градусів) на 40 хвилин.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>