Загублені у п’ятирічках

20.10.2010

Позавчора фракція БЮТ у Верховній Раді «схудла» ще на двох народних депутатів — Олега Ляшка та Сергія Осику. Офіційне оголошення зранку зробив спікер Володимир Литвин. Напередодні БЮТівці ухвалили рішення позбутися Ляшка й Осики «за співпрацю з коаліцією більшості, зокрема, за голосування за зміни до Конституції, закон про Кабінет Міністрів та регламент Верховної Ради України».

Багатьох здивувало, чому покарано лише двох. Адже у фракції є ще кілька депутатів, що діють в унісон із коаліцією. Ляшкові, якщо дивитися на результати голосування, можна закинути хіба підтримку проекту внесення змін до Конституції, який встановлює 5–річний термін повноважень чинного парламенту. Ані за закон про Кабмін, ані за новий Регламент Ляшко не голосував — на відміну від низки інших БЮТівців. Утім на репутацію Олега додатково тиснуть репутація скандаліста і гей–скандал, організований, очевидно, «добродіями» з партії влади.

До речі, закон, за який поплатився Ляшко, — про включення проекту конституційних змін до порядку денного і направлення його до КС — учора було скасовано. «За» проголосувало 254 депутати. Чи це означає, що вибори будуть не в 2012 році, а таки 2011–го? Ні. Володимир Литвин запевнив, що вчорашнє голосування — це лише «технічне питання». «Парламентські вибори будуть у жовтні 2012 року», — наголосив спікер. І справді, на вечірньому засіданні 260 депів направили до КС нові зміни до Конституції: щодо наступних виборів парламенту в останню неділю 2012 року і Президента — в березні 2015–го.

Що ж до Ляшка, то він каже, що голосував за п’ятирічку депутатства, бо, якщо парламентські вибори будуть наступного року, це означатиме, що опозиції як такої у Верховній Раді взагалі не буде. Ляшко на прощання подякував Юлії Тимошенко за співпрацю: «Я отримав багатий політичний досвід, знання і, сподіваюся, перспективу на майбутнє. Єдине, чого я не зміг перейняти у Юлії Тимошенко, — це підлість і підступність».