Перша столиця нового турніру

20.10.2010
Перша столиця нового турніру

Роман Капітоненко (праворуч) буде найдосвідченішим серед українських збірників на Кубку Європи. (Фото з архіву «УМ».)

Важлива репетиція перед проведенням у Харкові матчів фінальної частини Євро–2012 — саме так називають організатори міжнародний боксерський турнір, що пройде в столиці Слобожанщини 22–23 жовтня. Сорок спортсменів–любителів із 15 країн виборюватимуть медалі Кубка Європи — змагання, що відбудеться вперше. Тим більш почесно, що право приймати такий турнір довірили саме українській стороні.

Віце–президент Федерації боксу України Ігор Гайдамак говорить, що ідея запровадження Кубка Європи — а він є в багатьох неігрових видах спорту — давно витала в повітрі. Коли ж вона підійшла до практичного втілення, то вибір України для прийняття цього турніру нікого не здивував. «Ми були серед ініціаторів Кубка, наша збірна традиційно виборює чимало нагород на світових змаганнях, ми успішно культивуємо бокс у своїй країні», — обґрунтовував пан Гайдамак на вчорашній прес–конференції в Києві. За його словами, в Україні зараз займаються боксом близько 40 тисяч юнаків та дівчат, з ними працює більше тисячі тренерів.

Передбачалося, що прийняти дебютний Кубок Європи має Київ, але через реконструкцію столичного Палацу спорту вибір зупинили на Харкові. Отож приїжджі спортсмени уже зараз випробують, наскільки інфраструктура цього міста готова до континентальної футбольної першості.

У кожній із десяти вагових категорій виступатиме по чотири боксери, що мають найкращий європейський рейтинг. Відповідно, кожен боєць проведе по два поєдинки. Уже після перших зустрічей визначиться, хто змагатиметься за перше місце, а хто — за третє. Від України на Кубку Європи виступатиме вісім спортсменів.

Із наших п’ятеро — учасники та призери останнього чемпіонату світу, що проходив у Москві: Денис Шкарубо (категорія до 48 кг), Тарас Шелестюк (до 69 кг), Олександр Гвоздик (до 81 кг), Олександр Усик (до 91 кг) та Роман Капітоненко (вище 91 кг). У категорії до 60 кг змагатиметься недавній чемпіон світу серед студентів Денис Берінчик, а В’ячеслав Кісліцин та Євген Хитров представляють категорії до 64 кг та 75 кг відповідно.

На жаль, українці не боксуватимуть у категоріях до 52 кг та 56 кг: рейтинг наших спортсменів тут занизький, а Руслан Чигаєв, який цілком міг би поборотися за перемогу, зараз травмований. Не допоможе збірній і олімпійський чемпіон Василь Ломаченко – він має серйозну травму плеча. Лікарі заборонили Василеві виступати на рингу, однак на змаганні в Харкові його чекають як почесного гостя.