НОВИНИ ПЛЮС

19.10.2010

Суд дозволив Януковичу не вважати Голодомор геноцидом

Печерський суд Києва ухвалив рішення у справі про заперечення Президентом Віктором Януковичем Голодомору як геноциду українського народу. За висновком райсуду, Президент не зобов’язаний публічно вибачатися за заперечення визнання Голодомору 1932—33 років геноцидом українців. Про це пресі повідомив заступник голови партії ВО «Свобода» Андрій Мохник. За його словами, таке рішення суд прийняв ще 12 вересня — на засіданні, де не був присутнім ані позивач, громадянин Володимир Волосюк, ані сам Мохник, який є його представником у цій справі. Волосюк був на лікарняному і сповіщав про це суд. Волосюк уже оскаржив рішення в апеляційному суді. Орган вищої інстанції розглядатиме цю скаргу 19 жовтня.

Волосюк наголошує, що глава держави, заявивши 27 квітня у Страсбурзі, що Голодомор не був геноцидом українського народу, порушив законодавство про Голодомор, зганьбив честь і гідність позивача та вчинив акт наруги над знищеними мільйонами людей.

Демократія в рулонах

Комітет виборців України прогнозує низку труднощів у роботі дільничних комісій 31 жовтня. Зокрема, йдеться по те, що у виборчих скриньках може не вистачити місця для всіх бюлетенів, адже виборчим законодавством передбачена фіксована кількість скриньок на кожну дільницю, а бюлетені будуть великими. У КВУ зазначили, що більшість українських виборців отримають п’ять–сім бюлетенів, а «в деяких регіонах є міста, що входять до складу районів інших міст (Щастя і Олександрівка в Луганській, Моспіно в Донецькій областях), виборці отримають комплект із 10 бюлетенів».

За інформацією КВУ, очевидно, що в багатьох регіонах довжина бюлетенів перевищуватиме метр. КВУ прогнозує значні черги на дільницях, затягування з підрахунком голосів.

КВУ рекомендує продовжити шкільні канікули на один день – аби 1 листопада на дільницях у школах мати час, щоб розібратися з підсумками голосування. Навчальний день можна перенести з понеділка на одну з наступних субот.

«Свобода» захопила ТВК

Представники ВО «Свобода» вчора заблокували кабінет територіальної виборчої комісії у Львові. Націоналістичні партійці вважають, що «Свободі» перепало надто мало місць у дільничних комісіях. «У ДВК потрапило менше 5% із 849 запропонованих «Свободою» кандидатур, що інакше як фальсифікаціями пояснити не можна», — повідомила прес–служба партії. Офіційна вимога «свободівців» — оприлюднити списки членів дільничних виборчих комісій та протоколи жеребкування.

Інтернет–видання Zahid.net повідомило, що двері кабінету ТВК були зачинені зсередини. Ззовні зібралося півсотні міліціонерів, але активісти «Свободи» не пускали їх.

Азарова попалили

Минулої суботи на Хрещатику активісти профспілки «Народна солідарність» і «Чорного комітету» роздавали перехожим листівки проти підвищення ціни на газ та комунальні послуги, після чого публічно спалили портрети Путіна й Азарова. Протестувальники на чолі з Олексієм Кляшторним зазначають, що у підвищеній ціні газу по 3—5 грн. закладено на особисте збагачення керівника уряду Росії. Плакат із зображенням двох прем’єрів намагався врятувати від спалення один працівник МВС, але марно.