Відром по «язику»

19.10.2010
Відром по «язику»

Під стінами комітетів ВР учора було не протовпитися через протестувальників. (Фото автора.)

Близько двох тисяч людей учора впродовж кількох годин протестували в центрі Києва під стінами комітетів Верховної Ради. Патріотична громадськість, скликана не під партійні гасла і не «під вибори», а для конкретного чину, вже вдруге організовано виступила проти прийняття законопроекту «Про мови в Україні». Переважно молодь та люди літнього віку під синьо–жовтими прапорами, як і два тижні тому, вимагали зняти скандальний законопроект із реєстрації, оскільки він, на думку учасників акції, призведе до ще більшої русифікації України. «Займіться ділом, а не «язиком»!» — таким був один із лейтмотивів мітингу на вулиці Грушевського.

Українську мову як єдину державну вчора вийшли підтримати і прості громадяни, і відомі митці, історики, колишні дисиденти та політв’язні. Олесь Шевченко, Євген Сверстюк, Сергій Пантюк, Олександр Ірванець, брати Капранови, Ірена Карпа говорили з протестувальниками або просто засвідчували свою небайдужість. Були навіть представники польського інституту під біло–червоним прапором. Народний депутат від «НУНС» Олесь Доній, котрий теж долучився до мітингувальників, попросив людей не обмежуватись лише подібними акціями, а «вести боротьбу на всіх фронтах». Юрба, у свою чергу, намагалася тиснути на парламентську президію шумом: скандували гасла, співали пісні, били і в барабани, і в звичайні цинкові відра.

Окрім згаданих противників законопроекту про мову, із протестувальниками спробував поспілкуватися представник Партії регіонів Владислав Лук’янов. Щоправда, після звинувачень у нетерпимості та небажанні чути іншу точку зору, висловлену Лук’яновим, «регіонала» й справді перестали слухати та освистали.

Нагадаємо, перша така акція відбулася 4 жовтня — тоді законопроект не внесли до порядку денного ВР, але з реєстрації не зняли. Не розглядатимуть його і цього тижня.

Аналогічні акції «мовного» спротиву вчора відбувалися також і в багатьох інших обласних центрах і містах України.

Олена МАКСИМЕНКО

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Запоріжжі намагалися заборонити акцію на захист української мови. Начальник управління з питань внутрішньої політики міськради минулого тижня видав припис, у якому йшлося про те, що, за рішенням виконкому, вважається «недоцільним проведення будь–яких громадсько–політичних заходів в робочий час з 8.00 до 18.00 біля будинків Запорізької облради і облдержадміністрації». Міськрада запропонувала активістам провести демонстрацію на площі біля... цирку.

Рішення чиновника здивувало організаторів акції. Запорізькі опозиціонери наголошують, що Конституція гарантує право громадян на проведення мирних зібрань, а організатори мусять сповіщати органи влади, але не просити у них дозволу. Обмеження на проведення акцій може встановлюватися лише судом і лише «в інтересах національної безпеки та громадського порядку».