Повернення Мазепи

Повернення Мазепи

На історії цього фільму відбивається карма його головного героя: як і ім’я великого гетьмана, назва «Молитва за гетьмана Мазепу» передбачає скандал, вигнання, замовчування. У 2002 році, коли в кінотеатрі «Україна» відбулася прем’єра довгоочікуваної картини Юрія Іллєнка, її сприйняття, м’яко кажучи, було неоднозначним. Потім, після нетривалого періоду бурхливих дискусій, фільм ніби канув у Лету. Злі язики казали, що продюсер картини заховав (знищив її?) на неофіційну вимогу Москви (річ у тім, що Петро І там зображений як придуркуватий істерик з гомосексуальними нахилами). І ось у столиці знову з’явилися афіші з назвою «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія» (2010). Тепер уже в кінотеатрі «Київ», рівно через чотири місяці після смерті режисера.

Свіженьке чтиво і пригорща забав

Свіженьке чтиво і пригорща забав

Незабаром в експоцентрі «Спортивний» стартує ХІІІ Київський міжнародний книжковий ярмарок «Медвін: Книжковий світ–2010». Загалом він нічим не відрізняється від славнозвісного Львівського форуму видавців. Ті ж книжкових справ майстри з’їдуться в Інститут фізкультури і продаватимуть свої книги впродовж трьох днів, 11—14 листопада, за ціною видавництва. Звісно, що за масштабами подій і кількістю запрошених гостей «Книжковий світ–2010» не прирівняти до Львівського форуму. Куратор подієвої частини ярмарку Віталій Капранов і не мав намірів наздоганяти та переганяти форум. По–перше, не те фінансування, щоб була можливість запрошувати почесних гостей, творців світових бестселерів. По–друге, видавництва з новинками підлаштовуються під форум. По–третє, «Книжковий світ» — це ярмарок, а не форум, тому вхід сюди завжди вільний, і на відвідувачів, як у старі–добрі часи, чекає пригорща забав. Інакше який це буде ярмарок?

Класика, математика і трохи атеїзму

Класика, математика і трохи атеїзму

Спочатку це було схоже на таємне зібрання масонів у стінах розкішної будівлі Спілки письменників України: на другому поверсі в сутінках сновигали, перешіптуючись, тіні, які після того, як до зали внесли підсвічники, точніше настільні лампи, перетворилися на письменників, перекладачів та видавців. На вручення премії ім. Сковороди, що з 2001 року надає Французьке посольство, завітали Віктор Шовкун, Лариса Денисенко, Леонід Кононович, Андрій Курков (він же — член конкурсного журі).

Всі статті рубрики