Повноваження ростуть, рейтинг — падає

16.10.2010

Рейтинг абсолютної довіри до чинного Президента знизився удвічі, якщо порівнювати з початком його каденції. Якщо в квітні главу держави повністю підтримувало 40,9% громадян, то в жовтні — лише 20,8%. Окремі дії Віктора Януковича підтримують 39,3% (у квітні було 25,4%). Про це свідчать результати опитування Центру імені Разумкова, проведеного з 30 вересня по 5 жовтня.

Значно менше довіри в українців викликає Верховна Рада. Діяльність парламенту повністю підтримує 8,1% (у квітні — 16,6%).

Якщо ж брати до уваги дії нової влади загалом, то в Україні з травня зростає частка людей, які вважають, що керівники не виправдовують їхні сподівання. У травні чверть українців були задоволені владою. Тепер же лідери держави виправдовують сподівання лише 10,1% громадян. Число тих, хто сказав: «я від нової влади нічого доброго не очікував, але вона виявилася ще гіршою, ніж я думав» — зросло із 5,3% до 12,9%.

За даними дослідження, українці досить пасивно відреагували на рішення Конституційного Суду про скасування політреформи. Трохи більше третини — 34,7% — сприйняли рішення КС негативно, а 21,5% вважають його позитивним. Кожен четвертий поставився до нього байдуже, а кожному п’ятому «важко відповісти».

Ідею продовжити термін повноважень нинішнього складу Верховної Ради до 2015 року, та ще й провести парламентські вибори одночасно з президентськими, підтримує лише 25,2% опитаних, проти — 55,3%.

Центр Разумкова опитав 2007 респондентів віком від 18 років у всіх областях, Києві та Криму за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально–демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки не вища за 2,3%.

 

ДО РЕЧІ

Якби перший тур виборів Президента відбувся найближчої неділі, фаворитом був би Віктор Янукович — 29,1%. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром «Соціс» 24 вересня — 4 жовтня. За Юлію Тимошенко проголосувало б 10,4%, за Сергія Тігіпка — 8,7%, Арсенія Яценюка — 6,6%, Олега Тягнибока — 2,8%, Петра Симоненка — 2,6%, за Віктора Ющенка та Володимира Литвина проголосувало б по 1% респондентів.

За Партію регіонів на виборах проголосувало б 30%. За БЮТ віддали б голоси 10,5%, за «Сильну Україну» Тігіпка — 6,4%, за «Фронт змін» Яценюка — 5%, за «Свободу» та Компартію — по 3,2%.