Щит для чесних виборів

16.10.2010
Щит для чесних виборів

Валентин Наливайченко (праворуч) і Віктор Матчук на акції «Слава України». (Фото з сайту Razom.org.ua.)

Голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко, перебуваючи в Рівному, оголосив, що його партія розпочинає кампанію захисту чесних виборів. «Виборчі комісії на всіх рівнях сформовано переважно з представників влади. Це не є демократично і несе пряму загрозу фальсифікації результатів голосування, — переконаний Наливайченко. — Партія регіонів штучно закріпила за собою перші номери в більшості бюлетенів, сподіваючись у такий спосіб отримати підтримку громадян».

Тож кампанія захисту чесних виборів для «Нашої України» стає фактично одним із першочергових завдань, каже Наливайченко. «Ми розпочали контроль за дотриманням виборчого законодавства під час кампанії і будемо протидіяти його порушенням у судовому порядку. Щоб не сталося так, як це було у Хмельницькій області та в Криму, де органи юстиції чинять незаконні перешкоди для участі у виборах наших представників, а також представників інших партій, — зазначає «нашоукраїнець». — Наші члени дільничних виборчих комісій та спостерігачі в день голосування захищатимуть чесні результати виборів та чесний підрахунок голосів на всій території країни».

Наливайченко повідомив, що від 15 жовтня працює безкоштовна телефонна лінія «Нашої України», через яку громадяни матимуть змогу повідомляти про порушення та намагання сфальсифікувати вибори. Номер невідкладної правової допомоги виборцям 0–800–50–28–18 працюватиме щоденно, окрім вихідних, із 9–ї до 18–ї години.

На Рівненщині Валентин Наливайченко завершив турне Західною Україною, яке включало відвідини Луцька та Львова. У Дубні на нього та голову обласної організації «НУ» народного депутата Віктора Матчука чекав переповнений зал районного Будинку культури. Відомі своїми патріотичними настроями мешканці Дубна буквально засипали «нашоукраїнця», до того ж екс–голову СБУ, записками із запитаннями. Особливо пана Валентина вразив чоловік, який ледь не на колінах прочитав зі сцени власний вірш про Україну. «Для оновленої «Нашої України» головне — це довіра людей. Саме тому ми зустрічаємося з людьми по всій Україні, а не сидимо в київських офісах або, як клоуни, на різноманітних ток–шоу», — поділився враженнями Наливайченко після такої зустрічі.

У Рівному він позавчора взяв участь у громадській акції «Слава України», яку організувала обласна організація «НУ» на честь свята Покрови. «Вітаю кожного зі святом українських героїв, які залишилися нескореними! — привітав рівнян на майдані Незалежності Валентин Наливайченко, і фактично повторив звороти Віктора Ющенка зразка 2004 року: — Слава таким героям, слава кожному з вас, слава Україні!»

 

ОЦІНКИ

 

У Центральній виборчій комісії заявляють про масові факти нереєстрації кандидатів від партій «Свобода», «Сильна Україна» і «Батьківщина» на місцевих виборах. Про це вчора на прес–конференції заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна. «Є приклади, коли суд декілька десятків разів виносить рішення про реєстрацію, але в комісіях кандидати все одно не реєструються. Найбільш масове порушення — це штучне створення умов для відмови в реєстрації кандидатів», — сказала Усенко–Чорна.

За словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, причини відмови в реєстрації кандидатам надумані: «Суди виносять рішення, згідно з якими, враховуючи, що строки реєстрації спливли, немає предмета розгляду позовів. Це говорить про те, що суди не захищають права громадян на висування. І я не виключаю, що в Європейському суді буде дуже багато звернень щодо порушення їхніх прав».