Розбавити «соціалку»: комедія, трилер і українофобський фільм

16.10.2010
Розбавити «соціалку»: комедія, трилер і українофобський фільм

— Денисе, представ, будь ласка, фільми основного конкурсу, які можуть зацікавити потенційного глядача.

— Насамперед я акцентував би увагу на українському фільмі, що був представлений у Каннах, — «Щастя моє» Сергія Лозниці. Це один iз найкращих фільмів конкурсної програми. «Звуки шуму» — шведський фільм, якому я прогнозую приз глядацьких симпатій, там грають переважно непрофесійні актори. Як на мене, це чудова комедія, яка розбавить важкий соціальний фон, що генерують інші фільми програми — адже не секрет, що сучасні молоді режисери зосереджують увагу на соціальній тематиці, критично оцінюючи навколишню дійсність. Польський фільм «Лінч» — режисерський дебют у жанрі трилера, що зараз також досить рідко зустрічається. Чудовий фільм «Чужинка» — німецький номінант на «Оскар» у категорії «Найкращий іноземний фільм». «Хуан» — датський досвід у жанрі мюзиклу, це опера «Дон Жуан» у сучасному трактуванні. Також кіноманам може бути цікавий російський фільм Дмитра Мумулії «Інше небо», де зіграв франко–туніський актор Хабіб Буфарес, відомий українському глядачеві за фільмом «Кус–Кус і Барабулька».

— З якою метою ви включили у позаконкурсну програму фільм «Ми з майбутнього–2», який викликав гостру критику в Україні?

— Ми показуємо його спеціально, щоб прояснити аудиторії ситуацію з цим фільмом. У рамках фестивалю ми можемо здійснити цей показ. Ми хочемо створити дискусію, після показу буде прес–конференція. (Хоча дискусія свого часу була дуже бурхлива. У лютому напередодні української прем’єри, яка так і не відбулася, творці картини запросили журналістів на прес–показ. «УМ» писала про це у статті «Безславні виродки по–російськи» від 02.10.2010. — Ред.).

— Чи приїде на церемонію відкриття Микита Міхалков, скандальний голова Спілки кінематографістів РФ?

— Він гарантійно запише привітання. Зараз ми із телеканалом «Україна» працюємо над запрошенням режисера, який непогано уявляє, що таке «Молодість». Можливо, також Роман Поланський запише нам привітання.