Юля під перевіркою

15.10.2010

Перед місцевими виборами Юлія Тимошенко отримала укол від опонентів: наближені до Партії регіонів міжнародні аудитори знайшли в діяльності її уряду ознаки корупційної діяльності. «Розслідування виявило докази нецільового використання державних коштів і шахрайства за участю посадовців попереднього уряду України, деяких міністерств і приватних компаній», — йдеться в аудиторському звіті. Перевірку здійснювали компанії Trout Cacheris, PLLC і Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP, за участю Kroll, Inc.

Чимало місця у звіті присвячено операціям із коштами, отриманими за рахунок продажу квот на викиди в рамках Кіотського протоколу, маніпуляціям на ринку цукру, купівлі автомобілів за завищеними цінами тощо. Низку порушень було виявлено й у сфері охорони здоров’я. Зокрема, виникли питання до закупівлі тисячі транспортних засобів Міністерством охорони здоров’я. Аудитори наголошують, що державні кошти (МОЗ здійснило позику в розмірі 101 млн. євро) було витрачено на придбання «можливо, не потрібного устаткування і транспортних засобів», які також використовувалися як пересувна рекламна акція програми уряду Тимошенко. Також у звіті йдеться про шахрайські дії Кабміну в 2008–2009 рр. під час придбання вакцин і препаратів через низку підставних фірм–посередників на суму понад 250 млн. грн. і медичного устаткування на суму 100 млн. грн.

На прес–конференції аудитори відмовилися повідомити, в яку ціну нинішньому урядові обійшлася їхня робота. «Набагато менше, ніж було вкрадено з цього бюджету», — заявив партнер фірми Trout Cacheris Плато Кечеріс, повідомляє «Українська правда». Зате іноземні експерти зізналися, що під час роботи, зокрема, вивчали засекречені документи.

Соратники Тимошенко називають аудит необ’єктивним. Колишній віце–прем’єр Григорій Немиря заявив: «Це політично вмотивовані кроки, мета яких — дискредитувати опозицію, зокрема й напередодні місцевих виборів 31 жовтня». Немиря зазначив, що низка згаданих компаній зарекомендували себе заангажованими. Він нагадав, що юридичними послугами Akin Gump користувалися бізнесмени Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ, а агенція Kroll свого часу на замовлення партії «Трудова Україна», очолюваної Сергієм Тігіпком, проводила «розслідування» «справи Гонгадзе» в інтересах тодішнього Президента Леоніда Кучми.