Вони пішли іншим шляхом

15.10.2010
Вони пішли іншим шляхом

Цього року міліція в день Покрови не пускала на центральну площу країни навіть пересічніх громадян — не лише політичних маніфестантів за й проти УПА. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Усе як завжди, тільки гірше. Цього року Окружний адмінсуд Києва знову заборонив проведення на Покрову Маршу УПА, але не лише на майдані Незалежності, а й на Хрещатику та Європейській площі, куди націоналісти збиралися піти, якщо заборонять Майдан. Як завжди, паралельно iз заявкою націонал–патріотів свою заявку на акції в центрі столиці подали комуністи, а суд пізно ввечері, аби не було часу опротестувати, заборонив масові виступи 14 жовтня всім, «щоб чогось не сталося».

Та, як виявилося, Хрещатик — не єдина вулиця в країні, де охочим ушанувати Українську повстанську армію встромляли палиці в колеса. У ніч iз 13 на 14 жовтня правоохоронці «у брутальний спосіб» зупинили учасників Маршу за визнання УПА, які їхали до Києва з інших областей. Про це повідомили у ВО «Свобода». За інформацією «свободівців», в Івано–Франківську, Хмельницькому, Чернівцях, Полтаві та Олександрії Кіровоградської області міліціонери висаджували з автобусів правих полiтичних активiстiв, які прямували до Києва, погрожували водіям позбавленням ліцензії на право перевезення, якщо вони їхатимуть до столиці. Таким чином, сотні українців не прибули на традиційне святкування Покрови Пресвятої Богородиці та марш за визнання УПА в Києві.

Тим часом прес–служба Народного руху України заявляла, що міліціянти не дають змонтувати сцену на Софійськiй площі, потрібну для мiтингу «Оборонимо мову! Врятуємо країну!» Пізніше київська міліція заперечила це. «Там ніхто нікого не блокує. Якщо дозвільні документи в порядку — нема проблем», — зазначив заступник голови прес–служби ГУ МВС у Києві Володимир Дмитренко.

Незважаючи ні на що, Марш УПА відбудеться, заявив голова Київської міської організації ВО «Свобода» Андрій Іллєнко: «Спроби українофобів перешкодити українцям вшанувати наших героїв є нікчемними та приреченими на поразку».

Уже зранку міліція оточила центр майдану Незалежності та пiдходи вiд бiчних вулиць залізними щитами й турнiкетами. Кордон правоохоронцiв нікого не впускав навiть у деякi підземні переходи. Хоча заборона стосувалася тiльки полiтичних сил, звичайнi громадяни також цiлий день були обмеженi в пересуваннi. Щоправда, «заборонену» Європейську площу не перекрили.

Удень міліція затримала на майдані Незалежності чотирьох мітингувальників «політичної сили лівого спрямування», які відмовилися виконувати рішення суду про заборону проведення масових акцій 14 жовтня. «Наразі щодо затриманих триває попередня перевірка», — повідомив департамент громадських зв’язків ГУ МВС.

О 16–й годині, коли мав починатися Марш УПА, комунiстiв iз соцiалiстами в центрі міста треба було шукати. Коли верстався цей номер «УМ», почалося вiче бiля пам’ятника Шевченку, на яке зiбралося близько чотирьох тисяч людей. Із сходів до постаменту до загалу звернулися Левко Лук’яненко, Андрiй Іллєнко, Олег Тягнибок. Вони озвучили два головнi послання: «Україна знаходиться в режимi «внутрiшньої окупацiї» росiйських нацiоналiстiв, полiтика яких, якщо не чинити опiр, може загрожувати зникненням не лише держави Україна, а й української нацiї як такої. І щоб запобiгти цьому, нацiоналiсти повиннi перемогти на виборах до мiсцевих органiв влади. З цього має початися «переможний похiд на Київ».

Сцену на Софiйськiй площi таки вдалося спорудити, i пiсля вiча учасники Маршу УПА перейшли туди, аби взяти участь в акцiї НКЗУ на захист української мови.

 

P.S. У Львові ветерани УПА та їх прихильники марширували без перешкод.