Яйця — аргумент незгодних

14.10.2010

Візит виконувача обов’язки харківського міського голови Геннадія Кернеса на завод «Електроважмаш» залишився б непоміченим широкою громадськістю, якби не одна пікантна подробиця. У розпал спілкування з градоначальником, який балотується в мери від Партії регіонів, до мікрофона підійшов молодий чоловік і жбурнув у Кернеса два яйця з вигуком: «Це тобі за «Міськелектротранс» і парк Горького». Яйця виявилися звареними вкруту і вдарилися об стіну, не зачепивши кандидата. Але знакові для партії влади передвиборчі атрибути наробили галасу.

Свідками події стали журналістські коман­ди двох місцевих медіа–груп — «Харьковские известия» та «Об’єктивно». Останні виставили на сайті сенсаційні подробиці курйозного випадку, але невдовзі новину... зняли. Спроби інших тележурналістів позичити у колег відзнятий відеоряд не увінчалися успіхом.

Як повідомляє «Медіапорт», метальник працює на заводі близько двох років. Його вже викликали на килим до директора, і він пояснив свої дії бажанням продемонструвати власну громадянську позицію.

У своїх переконаннях заводський активіст — далеко не самотній. Як свідчать дані останнього соціологічного дослідження, проведеного Інститутом регіональної політики, Геннадій Кернес на сьогодні може заручитися підтримкою лише 20,4% харків’ян. У місті, що традиційно вважається вотчиною Партії регіонів, «сині» кандидати ніколи не користувалися настільки низькою популярністю серед виборців. Представник опозиції, голова обласної організації ВО «Батьківщина» Арсен Аваков, за даними цих соціологів програє конкурентові лише 1,5% голосів. І це при тому, що веде доволі стриману кампанію і його прихильники зазнають тиску з боку влади. За інформацією Авакова, у Краснокутському районі звільнено головного лікаря ЦРЛ Олексія Черниша лише за те, що його брат балотується від опозиції. А в Лозівському районі звільнили з посади директора школи Ларису Кохан, яка представляє «Батьківщину» як мажоритарниця.

Загалом на крісло мера Харкова претендують 14 осіб. Третю сходинку в рейтингу симпатій виборців посідає комуністка, народний депутат Алла Александровська, четверту — представник «Єдиного центру» Андрій Білогрищенко.

Не справдилися сподівання вболівальників футбольного клубу «Металіст» на те, що у передвиборчій гонці візьме участь відомий бізнесмен і головний спонсор харківського Євро–2012 Олександр Ярославський. Фанати навіть відправили в центральний апарат Партії регіонів гнівного листа, висловивши обурення з приводу немудрого, з їхньої точки зору, вибору кандидата. Вибір на користь скандально відомого Кернеса вони вважають відвертою образою інтелектуального міста.

Невисокої думки про Кернеса і сам Ярославський. «Особисто я не хочу голосувати за тих, хто замість реальної роботи роздає свій номер телефона. Я не бачив жодного проекту, який би Кернес реально зробив для міста, — сказав президент ФК «Металіст» в одному з інтерв’ю. — Номер телефона, концерти й обіцянки — це не те, що потрібно харків’янам. Тим більше не факт, що після виборів цей абонент не опиниться для городян «поза зоною досяжності».