Рахунок, який і не згадають

14.10.2010
Рахунок, який і не згадають

Найпомітнішим у складі українців був півзахисник «Шахтаря» Тарас Степаненко (№8). (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Хлопці, ну нерви ж не залізні», — у розпачі вигукнув один з уболівальників на стадіоні «Динамо» за десять хвилин до завершення матчу Україна — Голландія. Чи то наші дозволили гостям створити черговий небезпечний момент біля воріт Дениса Бойка, чи атака українців закінчилася черговим неточним пасом — неважливо, таких подій того вечора вистачало. Потішивши виїзною перемогою в Роттердамі, підопічні Павла Яковенка позавчора ввечері серйозно полоскотали нерви своїм уболівальникам у повторному поєдинку. Поразка з припустимим рахунком вивела на Євро–2011 таки нашу команду.

Ніхто й не очікував, що вдома «синьо–жовтим» буде легко. Передусім наголошував на цьому наш тренер, який обіцяв святкувати не окрему перемогу, а лише підсумковий успіх. Сподівалися на свято й уболівальники, які вщерть заповнили трибуни стадіону ім. Лобановського. Виявляється, київська публіка таки не розучилася ходити на футбол і цінує навіть молодіжну збірну, тож чимало глядачів спостерігали за грою із проходів між секторами.

У складі українців у порівнянні з матчем у Роттердамі була єдина зміна. Через проблеми з коліном не вийшов на поле «шахтар» Ярослав Ракицький, один із ключових гравців нинішньої «молодіжки». Його місце в захисті зайняв маріуполець Артем Путівцев. У гостей змін було більше, зокрема тренерові Корнеліусові Поту довелося шукати заміну півзахисникові Донні Гортеру, котрий у першому матчі заробив вилучення.

У підсумку забивали саме ті гравці, що в першому матчі або взагалі не грали, або виходили на заміну. Форвард «Херенвена» Бас Дост у Роттердамі відбігав лише 13 хвилин другого тайму, а Джон Госсенс, що представляє «Неймеген», тоді взагалі не виходив на поле. Саме ці хлопці вміло використали неузгоджені дії нашого захисту — спочатку «в роздягальню», а на початку другого тайму взагалі підняли градус протистояння до крайньої межі.

Уже після цього в господарів почали з’являтися сприятливі моменти, аби забити принаймні один м’яч. Голландці кинулись усіма силами на ворота Бойка, й атака команди Яковенка отримала більше простору на половині поля суперників.

Справді, не приховуючи наміри зберегти гандикап першого матчу, наші хлопці впродовж більшої частини зустрічі мало турбували Тіма Крула. Розчарував Євген Коноплянка. Його невдалі дії Яковенко спробував компенсувати виходом львів’янина Ігоря Голодюка, але й той загубився на полі. Єдиний нападник — динамівець Роман Зозуля — запам’ятався насамперед суперечками з арбітром, марними падіннями та потрапляннями в офсайд. Шанси забити в контратаках траплялися непогані, але й голландці кілька разів настільки наближалися до воріт Бойка, що просто зобов’язані були робити рахунок 3:0. Світлою плямою на тлі «синіх» став капітан команди Тарас Степаненко — «гірник» і в захисті відпрацьовував, і в середині поля міг обіграти одразу кількох опонентів.

У результаті десь відвертим симулюванням, а десь і вмілим утримуванням м’яча та відсовуванням суперника подалі наші зберегли потрібний рахунок. Більша кількість голів, забитих на виїзді, дозволила саме їм пройти до фінальної частини молодіжного Євро — удруге в історії. «Моїм хлопцям десь не пощастило у цій грі, але десь–таки нам мала посміхнутися удача», — визнав Яковенко. Тепер у нього є повне право святкувати успіх своєї команди.

 

ТАБЛО

Кваліфікаційний відбір

Євро–2011 (U–21).

«Плей–оф». Повторні матчі

Україна — Голландія — 0:2 (перший матч — 3:1)

Голи: Дост, 45; Госенс, 57

Україна: Бойко, Бутко, Селін, Степаненко, Морозюк, Зозуля, Ярмоленко, Путівцев, Кривцов, Чеснаков (Гармаш, 59), Коноплянка (Голодюк, 54)

Голландія: Крул, Янмат, Марселліс, Нейтінк, ван Анхольт, Стротман, Джон (Фер, 78), Л. де Йонг, Дост, ван Вольфсвінкель (Вейналдум, 81), Госсенс

Попередження: Путівцев, 50; Зозуля, 69; Ярмоленко, 71 — Госсенс, 36; ван Анхольт, 48; Стротман, 90+3

Суддя — Шергенхофер (Австрія)

Київ, стадіон «Динамо», 16 000 глядачів

Білорусь — Італія — 3:0 (0:2), Румунія — Англія — 0:0 (1:2), Хорватія — Іспанія — 0:3 (1:2), Греція — Чехія — 0:2 (0:2).

У фінальній частині молодіжного Євро 11—25 червня 2011 року в Данії гратимуть збірні Англії, Білорусі, Ісландії, Іспанії, України, Чехії, Швейцарії та господарі. Команди будуть розбиті на дві групи; по дві найсильніші вийдуть до півфіналу.

* * *

Відбірковий раунд Євро–2011 серед юнаків (U–19). Група 4 (Швеція). Росія — Швеція — 4:2, Україна — Данія — 2:0; Швеція — Україна — 0:1, Росія — Данія — 1:2; Україна — Росія — 1:2 (Караваєв, 37 — Нуров, 57, 72), Данія — Швеція — 3:0.

Підсумкове становище: Україна, Росія, Данія — 6, Швеція — 0.

Підопічні Олександра Головка посіли перше місце в групі завдяки кращій різниці м’ячів у поєдинках із росіянами та данцями і вийшли до еліт–раунду кваліфікації.