«Не така вже й любов»

12.10.2010

Президент Янукович вважає, що в Україні має відбутися повна модернізація. «Той процес, який почався з наведення порядку в багатьох сферах життя нашої держави, його вже не зупинити», — зазначив Віктор Янукович у програмі «Шустер live» минулої п’ятниці (вперше за тривалий час він передав відеозапис промови замість прямого ефіру — певно, щоб уникнути «ляпів»). Янукович уточнив, що має на увазі, зокрема, судову реформу і пакет антикорупційних законів, який невдовзі подадуть у парламент.

Кілька слів Янукович сказав і про ревізію Конституції. «Першого жовтня я відчув, що величезна відповідальність, яка виникла у зв’язку з рішенням Конституційного Суду, накладає на мене ще додаткові зобов’язання», — зазначив глава держави. Він сказав, що тепер йому «доведеться відповідати за значно більший обсяг повноважень перед виборцями та народом», «і це завжди хвилює».

У Януковича спитали, як реагує на звинувачення на адресу Служби безпеки (а голову СБУ віднедавна одноосібно призначає Президент — це теж відповідальність). «Дискусія триває. Ми аналізуємо кожен факт, якщо є такі скарги, — заявив В.Я. — І, природно, вживаємо заходів. На мій погляд, ця дискусія корисна і для суспільства, і для Служби безпеки». Янукович вважає, що, коли люди можуть вільно висловити свою точку зору про СБУ, це свідчить про наявність демократії в Україні.

Віктор Янукович відповів і на кілька зовнішньополітичних питань. Зокрема, визнав, що «є така загроза, допустимо, поглинання економіки України Росією». Але Президент заспокоїв, що українська сторона стежить за цим процесом і не допустить перегинів. «Ми зустрічаємося не тому, що там така вже любов. У нас обов’язок запустити економічний механізм, який був частково втрачений між нашими країнами... У нас таких як би солодких розмов дуже мало. У нас дуже багато принципових розмов», — зазначив Янукович.

Що ж до євроінтеграції, то Янукович хоче, щоб вона відповідала інтересам України. Зокрема, треба уникнути потрясіння при створенні зони вільної торгівлі (ЄС наполягає на моментальному знятті обмежень). «Є цілі групи товарів дуже для нас чутливих, за якими європейці хочуть, щоб ми скасували мито, — розповів Янукович. — Можливо, ми й підемо на це, але терміни введення скасування цих мит ми розтягнемо на 10, а може, й на 15 років».