Де ночують «регіонали»

06.10.2010

Цього тижня закінчується реєстрація кандидатів у місцеві органи влади й починатиметься агітація. Судячи з повідомлень ЗМІ, провладна Партія регіонів у багатьох областях здобувала перше місце в бюлетені в нечесний спосіб. І так само повсюдно «Регіони» тиснуть на конкурентів, застосовуючи адмінресурс і погрози. Один із прикладів — «як це робиться на Полтавщині» — кореспондентові «УМ» виклала голова Кременчуцької районної організації Партії зелених України Людмила Хероїм.

Її колега по партії обіймає відповідальну посаду в управлінні праці та соціального захисту населення Кременчуцької райдержадміністрації, працює сумлінно й відповідально. Та днем раніше, за словами пані Людмили, жінку викликав безпосередній керівник і висунув ультиматум: не напишеш заяву про вихід із партії — пиши про звільнення з роботи.

Оскільки сама Людмила Григорівна донедавна працювала заступником голови РДА, то одразу зателефонувала нинішньому керівникові району, члену Партії регіонів Юрію Нагорному. «Кажу, що не хочу вірити такій новині з «позавчорашнього» минулого, — розповідає Людмила Хероїм. — У відповідь він «заспокоїв» мене лише нагадуванням про початок виборчої кампанії. Тоді набрала номер заступника голови облдержадміністрації, також «регіонала» Олександра Коваля, котрий опікується «соціальним» блоком. Той був іще лаконічнішим: мовляв, я виборами не займаюся».

Запитую Людмилу Григорівну, чому стала «поперед горла» районним можновладцям саме Партія зелених, яка не відзначається ні особливою опозиційністю, ні підвищеною конкурентноспроможністю. На переконання співрозмовниці, в районі, який став «відстійником» для промислових гігантів Кременчука та Комсомольська і майже суцільною зоною екологічного лиха, «зелені» таки здатні показати зуби фаворитам виборів. Але зараз вони «допекли» партії влади насамперед тим, що не захотіли поступитися місцем у передвиборчій черзі на реєстрацію кандидатів, а значить, і у виборчому бюлетені. «Коли я принесла в районну виборчу комісію документи на реєстрацію, то виявилася другою, — розповідає очільниця осередку ПЗУ. — Голова комісії запропонувала нам бути третіми, оскільки вона, мовляв, «зайняла чергу для Партії регіонів». Та це ж, кажу, черга не за ковбасою!»

Як з’ясувалося, першими на реєстрацію прийшли представники Української народної партії, яку очолює колишній голова райдержадміністрації Іван Панасенко. Це, вочевидь, поламало спущені «згори» плани «регіоналів». Нові керманичі району просили УНПістів поступитися першістю, бо інакше, мовляв, «вищестоящі» з них «голови познімають». А коли активісти партії Костенка виявилися непоступливими, «регіональні» провідники вирішили натиснути на «зелених», щоб ті «подарували» бодай друге місце в бюлетені. Відтак під «прес» потрапила жінка з управління соцзахисту. Але ж Україна, як відомо, для людей, не простих, а з Партії регіонів.

«Прикро, але подібна ситуація стала типовою для початку виборчої кампанії на Полтавщині, — каже кореспондентові «УМ» голова обласної організації Української народної партії Сергій Соловей. — Скажімо, в Нових Санжарах представниця нашої партії, депутат райради Тетяна Десятун прийшла до місцевого «білого дому», де розташована районна виборча комісія, вночі, коли в черзі на подання документів ще нікого не було. А під ранок вона помітила відчинений чорний вхід до приміщення, через який зайшов керівник організації Партії регіонів і оголосив про своє право на першість, оскільки, мовляв, їхній представник тут ночував. Хоча «ночівля» в адмінбудинку сторонніх осіб категорично заборонена».

Зрештою, і пан Сергій зі своїм першим заступником Сергієм Антонюком влаштували аналогічне «нічне» чергування біля приміщення обласної виборчої комісії. О сьомій ранку вони запитали її голову, представника знов–таки Партії регіонів, коли можна здати документи УНП. І, за його порадою, зайшли до ТВК о дев’ятій. При цьому наразилися на емоції керівника виборчкому: мовляв, не заважайте працювати, ми вже приймаємо документи від іншої партії. «Він навіть викликав міліціонера, та оскільки ми нічого недозволеного не робили, до того ж знімали все на відео, жодних претензій від правоохоронця не одержали, — говорить Соловей. — У цей час у приміщенні комісії було тільки троє її працівників — голова, секретар і молодий чоловік, який виявився системним адміністратором комп’ютерної техніки. Останній, всупереч закону та здоровому глузду, і опинився «першим» у черзі. Яка партія через такі чорні ходи виявилася попереду нашої, здогадатися неважко».