У вогні не горить

05.10.2010

Більш ніж незвичний подарунок привіз у райцентр Котельва і передав народному музею Сидора Ковпака (знаменитий партизанський командир народився саме тут) німецький колекціонер живопису Міхаель Лезер. Адже йдеться про повернення картини невідомого місцевого художника–аматора, яку 67 років тому буквально вихопив із полум’я війни саме на Котелевщині німецький солдат на ім’я Герберт (прізвище його також невідоме). На тлі річки й сільської хатини зображено «озброєного» снастями рибалку, поруч з яким крокує його маленький помічник, певно, синок. Написана на звичайному шматку шпалерів, картина позначена безумовним талантом автора. Однак сьогодні незрівнянно вищою є її історична цінність.

Як з’ясувалося, пан Лезер придбав майбутній подарунок у себе на батьківщині цілком випадково. І, звісно, не міг не звернути увагу на напис німецькою мовою на звороті. У тій своєрідній коротенькій анотації розповідалося про те, як і звідки цей твір потрапив до Німеччини. Зокрема, солдат Герберт пригадував, як у серпні 1943 року він потрапив до одного з сіл поблизу Котельви. Оскільки відступаючи окупанти підпалювали хати селян (цим займалися окремі підрозділи їхнього війська), то невдовзі запалала й та, де зупинився на постій Герберт. І коли вже горіло горище, він вирішив узяти звідти той малюнок 18–річного сина господарів... Очевидно, солдат дуже любив живопис...

До речі, у Котельві та на підступах до неї в серпні 1943 року точилися найзапекліші бої, селище кілька разів переходило з рук у руки. А немолодий німецький колекціонер іще дитиною пережив жахіття війни під час бомбардувань, потім відбудовував місто Дрезден. Тож коли співвітчизниця розповіла йому про Котельву (вона приїжджала сюди знімати кадри для свого документального фільму), Міхаель Лезер не міг залишитися байдужим. Його подарунок котелевцям має глибоку символіку примирення та перемоги вічного мистецтва над гарматами.