Клінтон радить перевіритися

05.10.2010
Клінтон радить перевіритися

Кияни вітали Білла Клінтона палкіше, ніж поп–зірок. (Фото Рейтер.)

Акція «Битва за майбутнє» за участю 42–го президента США Білла Клінтона зібрала в неділю на Михайлівській площі в Києвi понад три тисячі людей. На «розігріві» в заокеанського політика працювали Ані Лорак, Ірина Білик, Олександр Пономарьов, Джамала, Тіна Кароль, Наталія Могилевська та учасники «Фабрики зірок–3». Цікаво, що молодь привітала промову заокеанського політика тепліше, ніж виступи зірок українського шоу–бізнесу, які своїми співами намагалися привернути увагу до проблеми СНІДУ в Україні.

Найперше Клінтон похвалився своїми досягненнями в благодійності. Фонд його імені впродовж кількох років співпрацює з фондом Олени Пінчук «АнтиСНІД»: «Завдяки нашим діям вдалося суттєво зменшити вартість лікування для хворих в Україні. З осені 2006 року ми працюємо в Дніпропетровській області, де найбільше хворих. Тут була розпочата програма замісної терапії для тих, хто вживає ін'єкційні наркотики, програма для навчання спеціалістів iз лабораторної діагностики, але найголовніше — ми започаткували програму з використання швидких тестів, що дозволить виявляти ВІЛ без використання складного лабораторного оснащення в найвіддаленіших населених пунктах».

Саме на необхідності тестуватися екс–президент США наголошував найбільше. «Раніше в Україні, пройшовши тест на ВІЛ/СНІД, результат можна було отримати за кілька днів. Тож люди не тільки не наважувалися пройти його — близько половини ВІЛ–позитивних людей так і не забрали результати власних тестів, бо чекати їх треба було дуже довго. Тепер вам одразу ж повідомлять результат», — сказав пан Клінтон. Утім сам екс–президент, відомий своїми любовними «походеньками», зізнався, що проходив такий тест ще 20 років тому. Все–таки добре, коли ти впевнений у собі й своїй подружній половині.

Власний приклад молоді подали в прямому ефірі учасники «Фабрики зірок–3» — просто перед камерами і сотнями свідків вони здали свої експрес–тести на ВІЛ. «Умерти від СНІДу в XXI столітті — це злочин, проте ви повинні мати бажання пройти тест та берегти своє здоров'я, — закликав Білл Клінтон. — Я багато працюю з Біллом Гейтсом та його фондом. Ми хочемо знайти ліки, вакцину від СНІДу. Але зараз її нема. Однак iз цією хворобою можна жити і, найголовніше, їй можна запобігти», — сказав Клінтон.

Перед початком концерту волонтери фонду «АнтиСНІД», студенти Національної медичної академії розповсюджували презервативи, пам'ятки про безпечний секс та ВІЛ. А під час концерту ведучий презентував «кондомат», автомат iз продажу презервативів. Щоправда, останній демонтували одразу після закінчення концерту. Тепер чекатимемо, коли такі «кондомати» з'являться на вулицях наших міст та в нічних клубах.