Президент — екс–терористка, конгресмен — клоун

05.10.2010
Президент — екс–терористка, конгресмен — клоун

Ділма Руссефф (праворуч) голосувала в Порту–Алегрі разом із кандидатом у губернатори від Партії трудящих. (Фото Рейтер.)

Наступним президентом Бразилії вперше в історії країни може стати жінка. Власне, соціологи пророкували Ділмі Руссефф перемогу на виборах ще в першому турі. Певний аванс на вибори голові своєї адміністрації (до Ділми таку високу посаду в Бразилії також не обіймала жодна жінка) видав нинішній президент Інасіу Лула да Сильва, який дуже успішно керував країною останні вісім років. Сам він після двох президентських термінів не мав права брати участі у виборах.

 

Вибухова самба Ділми

За результатами першого туру, які завдяки сучасним електронним та біометричним системам голосування стали відомі буквально через кілька годин після закриття виборчих дільниць у неділю, фаворитка кампанії таки не подолала бар’єр у 50 відсотків. Набравши 46,9%, висуванка правлячої Партії трудящих продовжить боротьбу за крісло в другому турі 31 жовтня. Її суперником буде відомий бразильський політик, колишній губернатор штату Сан–Паулу, 67–річний висуванець Партії бразильської соціал–демократії Жозе Серра, який заручився підтримкою 32,6% виборців. Висуванку Зеленої партії Марину Сильву (саме вона відібрала голоси у лідерів, не дозволивши розв’язати суперечку вже в першому турі) підтримали 19,3%. Інавгурацію нового президента заплановано на 1 січня.

62–річна Ділма Руссефф — дочка болгарського емігранта, який був змушений залишити свою країну з політичних мотивів. У дитинстві Ділма мріяла стати балериною, пожежником або цирковою акробаткою. Але потім начиталася історій Золя і Достоєвського про приниження бідних та приєдналася до лівих радикалів, брала участь в їхніх акціях (зокрема і в бомбових замахах на політиків та пограбуваннях банків), які влада класифікувала як терористичні. За це дівчину засудили до шести років ув’язнення; у в’язниці катували, зокрема електрошоком.

Після звільнення 1973 року Руссефф відреклася від лівацької діяльності і вже «серйозно» пішла в політику — обіймала різні міністерські посади, останні роки працювала в апараті президента. Уже 30 років Ділма одружена з колишнім колегою–ліваком Карлосом Арауйо, має доньку. Чоловік стверджує, що дружина не брала безпосередньої участі в терактах, а була лише координатором акцій.

Клоун у парламенті

Позавчора 136 мільйонів бразильців обирали не лише президента, а й губернаторів усіх 27 штатів, депутатів двопалатного Національного конгресу та місцевих парламентів. На 513 місць у нижній палаті федерального парламенту Бразилії кандидатів більше шести тисяч претендентів, серед яких не бракувало оригінальних особистостей. У депутати балотувалися колишній футболіст Ромаріо, десятки інших екс– спортсменів, зірок шоу–бізнесу, двійників відомих політиків, дівчат, які вочевидь переплутали вибори зі зйомками для часопису «Плейбой», і просто осіб iз психічними відхиленнями. Та чи не найяскравішим персонажем виборчої кампанії став цирковий клоун і телевізійний комік Франциско Еверардо Олівейра Сильва, більш відомий під сценічним ім’ям Тіріріка (Буркун). Його виборчим гаслом було: «Я не знаю, що роблять депутати, але якщо ви оберете мене, то я вам це відкрию». І воно, схоже, спрацювало: набравши 1,3 мільйона голосів, Тіріріка більш ніж удвічі випередив найближчого суперника, встановив абсолютний рекорд і тепер представлятиме в парламенті штат Сан–Паулу. Звісно, якщо пройде тест на грамотність, — за бразильським законодавством, неписьменна людина не може працювати в законодавчому органі, а клоун, за чутками, грамоті не навчений.

«Виборчий цирк» припав до вподоби не всім мешканцям найбільшої країни Латинської Америки: якщо одні вважали таке розмаїття кандидатів даниною демократії, то інші — наругою над демократією. Але голосувати довелося всім, адже участь у виборах у Бразилії є обов’язковою. За неявку на виборчу дільницю загрожує штраф та інші покарання, зокрема відмова у видачі закордонного паспорта. Тож до дільниць на човнах добиралися навіть мешканці найдальших поселень Амазонії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>