Газзаєв пішов — розчарування залишилося

05.10.2010

Київ проти Донецька, динамівці проти «гірників» — це протистояння давно перетворилося на візитну картку української футбольної першості. Результат саме цих зустрічей насамперед впливає на визначення чемпіона, і найбільша глядацька аудиторія традиційно припадає на поєдинки двох грандів. Позавчора «Шахтар» і «Динамо» на переповненій «Донбас–арені» провели 38–й матч між собою в історії наших чемпіонатів. До цього донеччани не програвали принциповому суперникові в себе вдома п’ять поєдинків поспіль. Не зрадили вони приємній традиції і в неділю — записали на свій рахунок перемогу та відірвалися від «обезголовленого» «Динамо» вже на п’ять очок.

 

Вагомі аргументи «гірників»

У Донецьк динамівці прибули в лихий час. Провал у єврокубках та слабкий старт у внутрішній першості спричинили давно очікувану відставку Валерія Газзаєва з поста головного тренера «Динамо». Навіть більше: про готовність залишити посаду президента клубу заявив також Ігор Суркіс. Але висунув умову: якщо знайдеться людина, готова витрачати 60—70 мільйонів доларів на рік на розбудову команди.

До центрального поєдинку першого кола «біло–синіх» готував Олег Лужний, який уже мав досвід керування «Динамо», маючи приставку «в. о.». У 2007 році він замінив Анатолія Дем’яненка, і в першому ж поєдинку по тому динамівці перемогли саме «Шахтар», забивши три «сухі» м’ячі на власному стадіоні.

Пам’ятав ту гру й наставник «гірників» Мірча Луческу — румунський фахівець вказував на непередбачуваність суперника за несприятливої ситуації. Мовляв, раніше за результат відповідав лише Газзаєв, тепер же вся команда буде відстоювати свою честь, намагаючись змити тираспольську ганьбу.

Цікаво, що в Донецьк Лужний не взяв Євгена Хачеріді, бразильця Андре та македонця Горана Попова, які з’явилися в основному складі «Динамо» за часів Газзаєва. Артем Мілевський вийшов на поле тільки після перерви, а Андрій Ярмоленко грав на позиції форварда, хоча за попереднього наставника він зазвичай діяв на позиції флангового півзахисника.

Кияни очікувано активно почали гру, намагаючись нічим не поступатися благополучним господарям. І за перший тайм «гірники» не завдали жодного удару в площину воріт, які захищав Денис Бойко.

Перевага «Шахти» почала вимальовуватись після перерви: кияни цього сезону вже звично віддають суперникам другу половину важливих поєдинків, програючи у фізпідготовці. Гравці гостей не завжди встигали за «помаранчево–чорними», тож отримали шість жовтих карток. Із них дві перетворилися на вилучення Бадра Ель–Каддурі наприкінці другого тайму. Ще раніше марокканець втратив у своєму штрафному майданчику Луїса Адріано, і той ударом ногою в один дотик у стрибку відкрив рахунок після чи то рикошету, чи то передачі Ярослава Ракицького. Гол прикрасив ефектний, але марний стрибок Бойка.

За деякий час динамівський воротар врятував команду від другого голу, зреагувавши на удар того ж Адріано, що виходив сам–на–сам. А вже на доданих хвилинах «біло–сині» не втримали Алекса Тейшейру: цей бразилець уперше відзначився в чемпіонаті України.

Єдиним розчаруванням для донеччан того вечора стала травма Дугласа Кости: лідер «Шахтаря» отримав її на рівному місці, і ця втрата є неприємною напередодні важливого виїзду в гості до лондонського «Арсеналу».

Лужний вважає, що його підопічні зіграли рівно на стільки, на скільки зараз готові. «Наші футболісти припускалися помилок, як у дитячому садку. На такому рівні вони не мають права це робити», — сказав після гри Олег Лужний, фактично звинувативши в поразці Ель–Каддурі. А ще — заперечив думку, ніби матч був надто жорсткий. «Якби всі ігри в чемпіонаті були такими, рівень першості був би на порядок вищим», — заявив в. о. тренера «Динамо», який за часів своїх виступів виділявся непоступливістю на полі.

Клуб «мінус дев’ять»

Протистоянню «Карпат» і «Металіста» додавав цікавості і піднятий на–гора старий скандал про «договірняк» між ними, і робота з «жовтими» екс–наставника львів’ян Мирона Маркевича, і нинішні претензії обох клубів на високі місця, і представництво обох у Лізі Європи. Саме через участь у єврокубках галичани й харків’яни підійшли до очної зустрічі з певною втомою, та ще й із відчутними кадровими втратами. У господарів не могли зіграти дискваліфікований Ігор Худоб’як, а також Андрій Ткачук, Сергій Зеньов, Ігор Ощипко та Самсон Годвін, у яких проблеми зі здоров’ям. Маркевич не міг розраховувати на Шав’єра, котрий у попередньому турі отримав червону картку, і Марко Девича.

Долю матчу в другому таймі вирішив Денис Олійник, який останнім часом отримує чимало критики від головного тренера. Після слаломного проходу й передачі бразильця Тайсона з лівого флангу Денис пробив не сильно, але Віталій Руденко, що того дня захищав ворота «Карпат», лише провів м’яч поглядом поміж частоколом ніг оборонців.

«Обидві команди мали непрості ігри в Лізі Європи, тому були не в найкращій спортивній формі. Ми забили, а «Карпати» — ні, але ж десь і нам має щастити», — так описав перемогу у своєму рідному краї Маркевич. Виїзна серія без поразок у «Металіста» налічує вже 11 матчів.

Дніпропетровський рятівник

Недовго залишалось порожнім місце, яке залишив у «Дніпрі» Володимир Безсонов: як і очікувалось, новим тренером «дніпрян» став знаний фахівець, і вже в п’ятницю за діями своїх нових підопічних із трибун запорізького стадіону «Славутич–арена» спостерігав іспанський тренер Хуанде Рамос. Екс–наставник «Севільї» підписав із «синіми» контракт на чотири роки. На першій прес–конференції він частково відкрив завдання, яке ставить перед ним керівництво клубу: потрапляння до єврокубків та успішний виступ «на Європі».

Командою з лавки керував ще Вадим Тищенко. Але, певно, присутність нового очільника на стадіоні вплинула на «дніпрян», які розгромили «Металург» — 0:3. При цьому Євген Селезньов, який доти був лідером у гонці бомбардирів, забити не зміг. І віддав першість іншому гравцеві.

Новим орієнтиром для снайперів тепер буде кримчанин Лакі Ідахор: у Луцьку нігерієць створив свій дубль за дві хвилини. Втім цього виявилось замало для перемоги «Таврії». Нічия продовжила серію «Волині» без поразок до чотирьох матчів.

Другий поєдинок поспіль за «Арсенал» забивають Максим Шацьких та Артем Старогородський: цього разу їхні м’ячі таки принесли «канонірам» принципову перемогу над донецьким «Металургом», сусідом по турнірній таблиці. Причому для Максима гол став ювілейним — десятим у футболці «Арсеналу».

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Блохін плюс Буряк чи просто Лужний?

Найвірогіднішими претендентами на тренерське крісло в «Динамо» зараз називають Олега Блохіна й Леоніда Буряка, які нібито мають керувати командою в тандемі. Із закликом поставити на чолі колективу обох фахівців звернулося правління фан–клубу «Динамо», цілком залежне від керівництва клубу. Буряк у коментарі журналістам підтвердив, що ці чутки мають під собою певні підстави.

Однак якщо одразу після відставки Газзаєва Ігор Суркіс казав, що, можливо, назве нового тренера вже цього тижня, то тепер президент скинув оберти. «Усі чекають, що я призначу Буряка або Блохіна. Та я не призначу зараз ні Блохіна, ні Буряка, ні будь–якого іншого тренера, тому що будь–який фахівець, що себе поважає, в команду в цей час не прийде», — цитує Суркіса газета «Сєгодня». За його словами, «виконувати обов’язки головного тренера буде Лужний. Дай Бог, щоб у нього виходило, і мені до кінця року не треба було нічого робити. А я сконцентруюся на можливості спокійно визначитися. І в грудні оголошу про нового головного тренера... А може, в нього вийде так, що мені ні про кого іншого і думати не доведеться».

Серед інших кандидатур на посаду головного в «Динамо» називають також росіянина Сьоміна й чилійця Мануеля Пельєгріні.

Блохін, нагадаємо, у попередньому чемпіонаті працював у «Чорноморці» на пару з Андрієм Балем, і тоді їм не вдалося врятувати одеситів від вильоту з еліти.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга.

12–й тур

«Металург» (З) — «Дніпро» — 0:3

Голи: Мандзюк, 38; Гоменюк, 84; С. Кравченко, 87

3 200 глядачів

«Іллічівець» — «Оболонь» — 1:0

Гол: Пуканич, 76

3 500 глядачів

«Зоря» — «Ворскла» — 1:1

Голи: Фомін, 90+3 — Безус, 71

5 000 глядачів

«Арсенал» — «Металург» (Д) — 3:1

Голи: Старогородський, 18; Шацьких, 75; Міколюнас, 85 — Шина, 67

1 250 глядачів

«Волинь» — «Таврія» — 2:2

Голи: Бутко, 32; Гошкодеря, 86 — Ідахор, 63, 64

7 500 глядачів

«Севастополь» — «Кривбас» — 2:2

Голи: Левандовський, 18; Зборовський, 86 — Воронков, 3, 86

2 500 глядачів

«Карпати» — «Металіст» — 0:1

Гол: Олійник, 73

15 200 глядачів

«Шахтар» — «Динамо» — 2:0

Голи: Адріано, 64; Тейшейра, 90+2

Вилучення: Ель–Каддурі, 89 («Д»)

50 390 глядачів

 

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 12 10 1 1 23–5 31

2. «Динамо» 12 8 2 2 19–12 26

3. «Дніпро» 12 7 2 3 20–7 23

4. «Металіст» 12 7 1 4 19–11 22

5. «Карпати» 12 6 2 4 15–12 20

6. «Ворскла» 12 5 3 4 15–13 18

7. «Металург» (Д) 12 5 3 4 16–15 18

8. «Арсенал» 12 5 2 5 15–14 17

9. «Кривбас» 12 3 6 3 13–16 15

10. «Волинь» 12 4 3 5 9–13 15

11. «Таврія» 12 4 2 6 18–19 14

12. «Іллічівець» 12 3 4 5 13–17 13

13. «Зоря» 12 2 5 5 17–22 11

14. «Оболонь» 12 3 2 7 7–17 11

15. «Севастополь» 12 2 4 6 8–19 10

16. «Металург» (З) 12 0 2 10 4–19 2

Бомбардири: Ідахор («Таврія») — 8, Селезньов («Дніпро») — 7, Шевченко («Динамо»), Шацьких («Арсенал») — 6.

* * *

Перша ліга. 13–й тур. «Закарпаття» — «Геліос» — 4:2 (Бобаль, 11 (пен.), 15, 26, 80 (пен.) — Радіонов, 35; Тарасенко, 62), «Львів» — «Динамо–2» — 3:0 (Кобець, 20; Кондратюк, 26; Кікоть, 82), «Дністер» — «Енергетик» — 2:0 (Хромих, 21, 57), «Прикарпаття» — «Кримтеплиця» — 1:2 (Плехтяк, 70 — Голопьоров, 5; Трухін, 47), «Титан» — «Буковина» — 1:0 (Візьонок, 32)), «Зірка» — «Нива» — 2:1 (Порошин, 8; Луценко, 48 — Найко, 84), «Арсенал» (БЦ) — «Олександрія» — 1:1 (Лебединець, 24 — Грибанов, 62), «Сталь» — «Нафтовик» — 0:1 (Вітер, 70), «Фенікс» — «Чорноморець» — 1:3 (Леонов, 13 — Політило, 43; Васін, 48; Балашов, 86 (пен.)).

Лідери: «Олександрія» — 28, «Львів» — 27, «Сталь» — 26, «Буковина» — 25, «Нива» (В) — 24, «Чорноморець», «Закарпаття» — 23.

Бомбардири: Бобаль («Закарпаття») — 9, Гунчак («Буковина») — 7…

* * *

Жінки. Відбір до фінальної частини чемпіонату світу. «Плей–оф». Перший матч.

Україна — Італія — 0:3 (Конті, 60; Паніко, 81; Піні, 89).

* * *

Футзал. Кубок УЄФА. Груповий раунд. 3–й тур.

«Тайм» (Україна) — «Афіна–90» (Греція) — 9:3 (Якунін, 10; Кондратюк, 20, 32, 38; Скорий, 21, 27; Легчанов, 23, 29; Бондар, 34 — Бусбурас, 17; Мурдукутас, 33; Пауріс, 40), «Орлич» (Боснія і Г.) — «АГБУ» (Кіпр) — 2:4.

Підсумкове становище: «Тайм» — 9, «АГБУ» — 4, «Орлич» — 3, «Афіна–90» — 1.