Не принижуйте гiднiсть українцiв!

02.10.2010
Не принижуйте гiднiсть українцiв!

Валентин Наливайченко

Шановні народні депутати!

Звертаюсь до вас за дорученням з’їзду партії «Наша Україна». Причиною нашої глибокої занепокоєності є дії влади, які ставлять під сумнів можливість Українського народу повноцінно розвиватись на своїй землі.

Українці у своїй історії пережили століття реалізації цілеспрямованої політики на знищення української мови — душі й основи народу. Лише з проголошенням незалежності України у 1991 р. було припинено духовно–культурний геноцид українського народу. Проте нинішня влада хоче повернути в Україні колоніальну мовну політику. Вона несумісна зі зміцненням національної єдності та державної незалежності.

Розроблений та поданий на розгляд Верховної Ради України владною коаліцією проект закону «Про мови в Україні» відверто та послідовно нівелює статус української мови як єдиної державної.

Прикриваючись красивими деклараціями про адаптацію мовного законодавства України «до стандартів міжнародного світового та європейського права у сфері мовної політики», антиукраїнські сили хочуть поновити зупинений у 1991 р. процес русифікації України. Справжньою метою авторів даного законопроекту є зробити знання та застосування державної української мови необов’язковим. Натомість створити легальну ситуацію, за якої в усіх сферах суспільного життя безроздільно пануватиме російська мова.

Із правової ж точки зору цей законопроект є спробою фактично змінити мовний режим в країні — без внесення змін до ст. 10 Конституції України.

Хочу також наголосити, що запропонований законопроект суперечить рішенню Конституційного Суду від 14 грудня 1999 р. У ньому чітко роз’яснено, що положення частини першої ст. 10 Конституції України треба розуміти так, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України в усіх публічних сферах. Інші мови можуть вживатись у певних випадках лише поряд з українською, а не замість неї, як хочуть це закріпити у новому законі «Про мови в Україні». Це — відверте зазіхання на основи конституційного ладу.

Я переконаний, що фактичне зниження статусу державної мови, яка, за даними Всеукраїнського перепису населення, є рідною для понад двох третин громадян, є приниженням їхньої національної та особистої гідності і викличе неминучий спротив.

Такі безвідповідальні й відверто провокаційні «ініціативи» однозначно посилюють ризики політичного розколу України.

Нещодавній з’їзд політичної партії «Наша Україна» у своїй заяві одностайно наголосив, що відмова влади від досягнутого національного мовного компромісу, розмивання державного статусу української мови є спробою ревізії самого державного ладу.

Вважаємо, що дана ситуація є чи не найбільшою за всі попередні роки незалежності України загрозою українській державності, миру та спокою у суспільстві.

У зв’язку з цим закликаю вас — українських законодавців — не допустити ухвалення відверто антиукраїнського закону, який принижує честь та гідність українців у власній державі, несе реальну загрозу подальшому повноцінному розвитку українського народу.

Окремо звертаюсь до народних депутатів України, які пройшли до парламенту за списками блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Пам’ятайте: ви стали парламентаріями не як окремі особи. Стаючи під знамена блоку, ви зобов’язалися виконувати його програму. Програму, яка містить таке положення: «Захистимо нашу ідентичність — українську мову та культуру, сформуємо єдиний інформаційний простір країни».

Наголошую: у лавах якої би політичної сили ви зараз не мислили себе — ви не маєте права підтримати злочинний проект закону «Про мови». Зраду своєї мови, зраду самого себе не можна спокутувати нічим. Якщо ви, всупереч позиції людей — ваших виборців, підтримаєте антиукраїнський закон, на вашому імені назавжди залишиться тавро зрадника.

Звертаюся до кожного з вас: або ви публічно зобов’яжетесь не голосувати за цей закон, або мандат на стіл — і геть iз парламенту!

Голосування за цей законопроект буде рівноцінним публічному визнанню: той, хто має намір голосувати за нього, працює на знищення української мови й української державності.

Є мова — є майбутнє!

Русифікації — стоп!