Де в контролера пістолет

02.10.2010

Бердянська міжрайонна прокуратура кваліфікувала зіткнення робітників і податківців, що сталося тиждень тому під час проведення слідчих дій на Бердянському ТОВ «Райагропромпостач», як опір співробітникам податкової міліції. Як повідомляє прес–служба Державної податкової адміністрації, прокуратура порушила кримінальну справу за фактом опору та умисного завдання податківцю легких тілесних ушкоджень.

Нагадаємо, що того дня співробітники податкової міліції застосували зброю, щоб зупинити кілька сотень робітників, які намагалися потрапити на роботу. Виконувач обов’язків начальника податкової міліції ДПА в Запорізькій області Віктор Ященко від початку стверджував, що інцидент спровокували робітники: мовляв, саме з їхнього боку пролунали перші постріли, а податківці застосували зброю у відповідь, вистреливши у повітря. У результаті сутички тілесні ушкодження отримали двоє податкових міліціонерів і ще двоє нападників, резюмував пан Ященко.

«УМ», як і іншим ЗМІ, не вдалося знайти потерпілих податківців. Як розповів заввідділенням швидкої допомоги міського шпиталю Олександр Горбунов, того ранку медиків двічі викликали на місце інциденту. Перша бригада привезла до лікарні двох цивільних, друга — одного співробітника міліції. Серйозне поранення було тільки в літнього робітника — Миколи Волчка. «Того ранку нас не пускали на робочі місця. У мене сім’я, яку треба годувати, а якісь дяді чи пацани заблокували прохідну, — розповідає сам постраждалий робітник. — Кажу «Пропустіть!», а вони — «Лягай!». Хто це? Екіпіровка не міліцейська, одягнені не по розміру — ніби дитяча футбольна команда, пацанам якої дали ще й зброєю погратися! Тільки на мені три дірки!».

Завідувач урологічного відділення міської лікарні Олександр Легких каже, що пану Миколі пощастило: «З трьох вогнепальних поранень лише одне проникаюче, в пах... Стегно і гомілка пошкоджені дотично. Після ревізії ран проведена ургентна операція. Стан пацієнта стабільний, середньої важкості». Утім не так страшно виглядають поранення пана Миколи порівняно з тими, які отримав 22–річний Іван Кириленко. «Коли пролунали постріли, я побачив перед собою дуло сріблястого пістолета. Якась мить — і знепритомнів, — згадує він. — Мене підняли, закривавленого. Коли вмився, ніби нічого не боліло. Та наступного дня в лікарні зробили знімок — а там куля засіла!».

Як з’ясувалося, у хрящовій тканині носа Івана Кириленка застрягла не гумова травматична куля, якими нібито лякали робітників. Завідувач ЛОР–відділення Борис Алексєєв каже: «У вівторок хірурги зробили максимум, аби операція пройшла легко. І кулю таки дістали зсередини». Щоправда, медики очікували вилучити з носа гумову, а витягли... металеву. Негайно повідомили про це правоохоронців, які запротоколювали цей факт, а кулю долучили до матеріалів справи, порушеної прокуратурою.

Який характер поранень у податківців? До палат шпиталю журналістів не пускають. Чи є там бодай один? Медики, зокрема й в. о. головного лікаря Тамара Олейникова, замовчують будь–яку інформацію. Тож Бердянськом поширюються чутки, ніби силовик сам себе легко поранив — «для рівноваги».

Тим часом народний депутат В’ячеслав Олійник звернувся до Генпрокурора Олександра Медведька з проханням порушити кримінальну справу за фактом застосування вогнепальної зброї щодо цивільного населення Бердянська. А Президента Януковича пан Олійник закликає доручити Кабміну звільнити з посади начальника податкової міліції України Віктора Шейбута.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Днями кандидат у мери Херсона Владлен Гірін постраждав у сутичці з податковою міліцією. Десяток податківців у масках намагалися обшукати приміщення його фірми, але Гірін разом із підлеглими чинив опір, назвавши дії податківців протизаконними та такими, що перешкоджають його участі у виборах. Під час сутички підприємець отримав травми потилиці та плеча і звернувся до медиків. Натомість у прес–службі ДПА в Херсонській області зазначають, що тілесні ушкодження отримали й кілька податківців. Мовляв, податкова міліція розслідує кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків. Йдеться про ланцюг із дев’яти фірм, які управлялися вузьким колом осіб (серед яких нібито й пан Гірін). Санкцію на обшук фірми підприємця надала прокуратура області. Але підприємець перешкоджав обшуку.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>