«Одиниця» з обманом

01.10.2010

У Херсоні «регіонали» сфальсифікували своє перше місце при реєстрації списків кандидатів до міськради і спровокували грандіозну бійку у виборчій комісії.

Причиною конфлікту стало рішення про скасування реєстрації виборчих списків, поданих партіями. Переграти порядок прийому заявок, що визначав місце партії в бюлетені, вирішили після того, як з’ясувалося, що «Наша Україна» отримала перший номер, а Партія регіонів — лише восьмий. Підставою стало дивне пояснення, нібито один із членів тервиборчкому не мав права брати участь у реєстрації кандидатів. «Наш співробітник був уповноважений працювати з документами, але іншими», — загадково висловився заступник голови ТВК Віталій Абрамов.

На цій підставі ТВК позавчора надвечір ухвалила рішення про повторну реєстрацію, після якої «регіонали» отримали свій довгоочікуваний перший номер — як і в багатьох інших областях сходу та півдня країни. Однак у Херсоні миритися зі сваволею не стали. Перед приміщенням міськради, де облаштувалася ТВК, зібралися представники різних політичних сил, які висловили обурення неправомірними діями Херсонського виборчкому й намагалися завадити затвердженню незаконного рішення. У результаті зламали вхідні двері, сталася бійка між охороною будівлі та представниками кандидатів. До міськради було викликано міліцію та спецназ. Є інформація, що правоохоронці затримали кількох партійних активістів за адміністративне правопорушення — хуліганство. У свою чергу, представники кількох політичних сил заявили, що звернуться до прокуратури та суду.

Як сказав «УМ» голова обласної організації партії «Наша Україна» Борис Сіленков, перереєстрація відбулася незаконно, оскільки раніше представник «НУ» отримав від комісії протокол із мокрою печаткою про те, що документи прийняті, порушень не виявлено. Але «регіонали» пішли на відверте порушення закону. Відтак «нашоукраїнці» підготували телеграму до ЦВК з вимогою дати юридичну оцінку подіям у ТВК обласного центру. «Ми вимагаємо відсторонення керівника комісії, який порушив закон, а також наполягаємо на проведенні перереєстрації кандидатів у тій черговості, яка була спочатку, — каже екс–«губернатор» Сілен­ков. — Нашу позицію підтримали представники ще 12 політичних сил».