Ольвія — значить щаслива

Ольвія — значить щаслива

Величні пологі пагорби, вкриті степовими квітами і духмяним полином. До них підступає подібний до моря лиман Дніпра і Бугу. Колись цими просторами гасали леви і леопарди, вепри, олені й тури. Їхні кістки досі знаходять археологи на місці античної колонії, центром якої було місто–держава Ольвія. Вона проіснувала тисячу років. Сьогодні це чи не єдине у світі античне місто, яке під землею збереглося в первозданному вигляді. Адже «завмерло» у IV столітті, і відтоді його не перебудовували. Ольвія не мала більш пізнього середньовічного нашарування. Її давньогрецькі старожитності збереглися краще, ніж у самій Греції. Ольвія може стати пам’яткою світового значення і посісти гідне місце у списку культурної спадщини ЮНЕСКО — якщо буде затверджена відповідна державна програма збереження і популяризації цієї самобутньої історичної перлини.

Тільки чорному коту і не щастить

Тільки чорному коту і не щастить

В Італії постав Рух захисту чорних котів. Його метою є захистити домашніх улюбленців цього кольору від наслідків суспільних забобонів. Якщо звичайні люди «просто» знущаються з «нефартових» мурчиків, то сатаністи і їхні послідовники вдаються до особливо жорстоких практик.

Літаки перестануть нагадувати пустелі

Літаки перестануть нагадувати пустелі

«Через два роки буде дозволено вносити на борт літака зубну пасту, креми та гелі і пляшку води, що було заборонено з 2006 року з міркувань безпеки», — заявив позавчора в Монреалі голова Міжнародної організації цивільної авіації Реймонд Бенджамін.

Ікар злетів у Канаді?

Ікар злетів у Канаді?

Людина завжди прагнула літати, як птах. Тому впродовж існування людства реалізувати цю мрію з перемінним успіхом намагався не один відчайдух. Зокрема й знаменитий митець та вчений епохи Відро­дження Леонардо да Вінчі, який намалював не один ескіз літального апарата, включно з прототипом сучасного гелікоптера. Саме за його кресленнями канадський студент Тодд Рейчерт уже в наші час створив перший діючий крилатий апарат, який приводиться в дію силою людських ніг. Крутячи педалі, пілот «запускає» штучні крила, які здіймають його в повітря. Апарати на кшталт моделі Рейчерта іще в середні віки отримали назву орнітоптер — від поєднання грецьких слів «орнітос» («птах») та «птерон» («крило»).

Зірки падають

Зірки падають

Розкішні готелі в Польщі перебувають у настільки скрутній фінансовій ситуації, що понижують свій стандарт, щоб привабити клієнтів нижчою ціною. Як повідомляє польське видання «Дзєннік газета правна», впродовж останнього року середня заповнюваність номерів у найкращих польських готелях впала з 70 до 40 відсотків. Навіть солідні польські фірми з огляду на економічну кризу заборонили своїм співробітникам ночувати в п’ятизіркових готелях, хоч би ціна за номер дорівнювала рівню чотиризіркового. Єдиним вирішенням для власників готелів залишилося зниження «зірковості» та цін.

Потяг до слона

Потяг до слона

Семеро слонів загинули від зіткнення з товарним потягом, який прямував на великій швидкості в районі місцевості Морагхат Ті Гарден поблизу міста Біннагурі в Індії. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, табун дорослих слонів намагався врятувати двох слоненят, які застрягли на колії перед проїздом потягу.

Всі статті рубрики