НОВИНИ ПЛЮС

30.09.2010

Екс–прем’єра Ісландії судитимуть за кризу

Парламент Ісландії проголосував за проведення судового процесу над колишнім прем’єр–міністром країни Гейром Хілмаром Хорде через його «неграмотні дії, які поставили країну на межу фінансового краху». За передачу справи до суду висловилися 33 депутати, проти — 30. В Ісландії фінансова криза сягнула особливо великих розмірів, і країна була змушена де–факто оголосити себе банкрутом.

Хорде залишив посаду прем’єра в січні 2009 року для проходження курсу лікування від раку, але головною причиною своєї відставки назвав наслідки фінансової кризи.

У США припинили страчувати — немає чим

У США на деякий час припинили страчувати злочинців. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, низку смертних вироків було перенесено через загальнонаціональний дефіцит тіопенталу натрію — речовини, яку використовують для страти через смертельну ін’єкцію. Єдиний американський виробник цих ліків, компанія Hospria, заявляє, що нові дози будуть готові не раніше початку 2011 року. Тіопентал натрію у поєднанні з панкуронієм і хлоридом калію використовується у 34 американських штатах, де дозволено смертну кару. У малих дозах цю речовину використовують як знеболювальний засіб під час кесаревого розтину.

Наступник лідера КНДР почав шлях нагору

Сина лідера Корейської Народно–Демократичної Республіки Кім Чен Іра і його найбільш імовірного, на думку західних аналітиків, наступника Кім Чен Уна ввели до складу Центрального комітету правлячої Трудової партії Кореї (ТПК). Крім того, як повідомляє агенція «Рейтер», Кім Чен Уна призначено на посаду віце–голови Центральної військової комісії. Сестра Кім Чен Іра Кім Ген Хі та її чоловік Чан Сон Тхек також стали членами політбюро партії — як вважають у сусідній Південній Кореї, вони стануть регентами Кім Чен Уна. Напередодні стало відомо, що Кім Чен Ір присвоїв своєму молодшому синові звання генерала.

Напередодні у Пхеньяні відкрилася перша за останні 44 роки Третя партійна конференція, на якій, як очікується, буде проведено перестановки в керівництві ТПК. Раніше ЗМІ припускали, що саме на конференції буде названо ім’я наступника Кім Чен Іра. Вчора лідера КНДР переобрали на посаду генерального секретаря правлячої партії.

Збанкрутувала найвідоміша польська турфірма

Польська туристична фірма «Орбіс Травел» учора оголосила про банкрутство. За кордонами Польщі, головним чином у Греції, Туреччині та Іспанії, залишилося 1064 туристів, які придбали путівки через цього туроператора. Проте керівництво «Орбіс» запевняє, що всіх їх повернуть на батьківщину, оскільки фірма має гарантійний страховий фонд на шість мільйонів злотих.

Акціонерне товариство «Орбіс» іще в часи соціалізму стало провідною туристичною та готельною організацією Польщі. Наразі невідомо, чи банкрутство його туристичного підрозділу потягне за собою падіння готельного. «Орбіс» володіє найбільшою в Польщі та Центральній Європі готельною мережею, займається будівництвом готелів та їх орендою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>