На вулиці — за краще життя

30.09.2010
На вулиці — за краще життя

Замість працювати, іспанці вчора демонстрували владі своє до неї ставлення. (Фото Рейтер.)

Учора на вулиці більшості країн Європейського Союзу вже вкотре за останні півроку вийшли страйкарі. Нинішні протести проти намірів урядів різних країн заради виведення економіки з кризи піти на скорочення соціальних виплат були особливо масштабними.

Головні заходи відбулися в «столиці Європи» — Брюсселі, куди на акцію протесту з’їхалися представники провідних профспілок країн–членів ЄС. Страйкарі не полишають надії схилити союзні уряди відмовитися від економії за рахунок пониження рівня життя громадян, хоча досі всі спроби цього добитися були марними. Європейська конфедерація профспілок назвала вчорашній марш протесту в Брюсселі одним із найбільших за останні роки. За оцінками організаторів, в акції протесту взяли участь близько 100 тисяч людей із 30 країн Європи.

Профспілкові маніфестації відбулися також в Ірландії, Польщі, Португалії, Італії, Франції, Литві, Латвії, на Кіпрі. Уряди більшості країн Європи заявляють, що змушені піти на значні зниження розмірів зарплат та пенсій, урізання соціальних пільг та скорочення робочих місць у державному секторі заради зменшення дефіциту бюджету та зовнішнього боргу. Скажімо, у Великій Британії планується скоротити бюджетні видатки аж на 25 відсотків.

Та одна з найгірших ситуацій склалася в Іспанії, де кількість безробітних подвоїлася порівняно з 2007 роком. Тому вчора в цій країні профспілки організували загальнонаціональний страйк — найбільший за останні вісім років. За опитуваннями, його підтримали більше половини іспанців, а 18 відсотків заявили про намір узяти безпосередню участь в акції. Профспілки стверджують, що реформа ринку праці, яку проводить уряд соціалістів Хосе Луїса Сапатеро, спричинить ще більше безробіття, рівень якого і так уже сягає 20 відсотків.

Учора Іспанія була фактично паралізована — не ходили поїзди (окрім деяких приміських електричок), з великими перебоями курсували автобуси, було скасовано третину авіарейсів.

Не обійшлося і без сутичок. Зранку страйкарі в Мадриді намагалися блокувати автобусне депо та зупиняли на вулицях автобуси штрейкбрехерів, які вийшли на рейси. Гарячі іспанці були налаштовані так рішуче, що у справу довелося втрутитися поліції.

Утім навіть такий грізний страйк не справив великого враження на владу, яка не збирається відмовлятися від своїх «антисоціальних» намірів. Адже катастрофічний дефіцит бюджету, який перевищив 11 відсотків ВВП, потребує рішучих заходів. Сьогодні уряд Сапатеро планує представити бюджет на 2011 рік у незмінному — «драконівському» — вигляді.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>